Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Mój ranking.
1. Krashan Baharamandżara
2. Dyr. Samełko
3. Albin Teufels (postac epizodyczna ale za to jak wyrazista - to demoniczne spojrzenie!)
4. Łukasik
5. Mastalerz
6. Michalik
7. Wiesio
8. Mecenas Brok
9. Barewicz ("Rezyser Barewicz przy aparacie")
10. Mroczkowski
nie podam dziesiatki ale 1 postac, ktora nie byla jakas wazna, bo chyba 3 razy w serialu zaledwie, ale smieszna: pijak hahah ten jeden jedyny z wasami siwy "no pusta mnie no..." zawsze w garniaku (widac ze porzadny)
hehe.."No puść mnie krawężnik!.... No mgli mnie jak widzę zboczeca...!" :D
1. Krashan - za całokształt
2. dozorca Wrzesień - za zamalowanego zęba, tępą minę i głupi uśmieszek, jak Borkowski oznajmia Oborniakowej że jej mąż nie żyje i SĄ NA TO DOWODY :)
3. Marian Koniuszko - też za całokształt, w sumie to chyba najbardziej odjechana postać serialu. Uwielbiam jego odpowiedź na żądanie Marii grzybianki, że chce jechać na Brzeską - HIHI WIEM, GDZIE TO JEST :)
1. Mroczkowski
2. Kelner z restauracji na dworcu w Kutnie (czyli Z. Rychter)
3. Michalik
a michalika głównie za tekst, gdy jego żona wpada przypadkiem do biura, sekretarka alarmuje go naciskając przycisk, a w jego pokoju miniatura karetki zaczyna piszczeć i włacza się jej "kogut":
- a co to? (pyta żona)
- dar młodzieży (michalik)
- bez żagli? (znowu ona)
- widocznie zapomnieli... (wyrażnie poddenerwowany)
Ja bym przedstawił to w takiej kolejności :
1. Krashan Baharamandżara ( za jego łamaną polszczyznę )
2.Marian Koniszko ten prawdziwy (za bardzo luzackie podejście do życia )
3.Personalny Łukasik (prawdziwy nieugięty służbista który "musi wiedzieć wszystko o wszystkich"
4.Mastalerz
5.Antoni Kłusek (Typowy działacz sportowy prowadzący wyjątkowo barwne życie)
6.Zdzisław Mroczkowski (Za to że "po wódzie dostaje małpiego rozumu")
Ostatnio edytowany przez Zdzisław Mroczkowski (14-01-2007 00:56:48)
Wiem że to mały szczegół ,ale poprawna pisownia nazwiska Krashana to Bhamaradzanga .Się nie czepiam rzecz jasna ,bo sam do niedawna nie wiedziałem jak to pisać poprawnie ,czy wymawiać .:D
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Barewicz (31-08-2007 18:31:35)
Na projekcie było chyba napisane Bhamaradżanga (przez "dż"). Co zresztą świadczy o tym, że nazwisko jest wymyślone, bo chyba tylko w polskim jest "ż".
Ale Kuśmidrowi w motelu na ŻiW przedstawił się jako Bahmaramandżara.
I nie ma tam ż, tylko dż. A takie głoski owszem, są w innych językach, np. Okon Ubanga Jones (odtwórca roli Abe Lincolna w Czarodziejach z Harlemu)
Projekt
Ostatnio edytowany przez Barewicz (31-08-2007 23:38:38)
fromthesecondside :
Ale Kuśmidrowi w motelu na ŻiW przedstawił się jako Bahmaramandżara.
Racja check - http://www.fileden.com/files/2006/11/29/436856/K1.wav ...Przepraszam za podwójny post .
To co szukamy tropu dalej ?
A dalej http://www.fileden.com/files/2006/11/29/436856/K2.wav
Ostatnio edytowany przez Barewicz (01-09-2007 00:46:56)
Jakiego tropu? Sprawa jest prosta — nazywa się Bhamaradżanga, natomiast wymawia to nazwisko różnie.
Oj, kolega Fromthesecondside nie odróżnia liter od głosek... Ja cały czas mówiłem tylko o wyłącznie o znaku graficznym "ż" (że występuje tylko w polskim), który wchodzi również w skład zapisu graficznego głoski "dż". ;)
Podejrzewam, że w oryginale jego nazwisko pisze się innym alfabetem niż łacińskim ;)
No tak, ale wydaje mi się, że nawet w transkrypcji obcych nazwisk nie mogą występować typowo polskie litery (jak właśnie np. ż). A może się mylę...
Mylisz się. Josif Wissarionowicz Dżugaszwili (nazwisko oryginalnie pisane alfabetem gruzińskim), na przykład.
scorpio44 :
Na projekcie było chyba napisane Bhamaradżanga (przez "dż"). Co zresztą świadczy o tym, że nazwisko jest wymyślone, bo chyba tylko w polskim jest "ż".
To nie polskie "ż" - tylko zwykłe "z" - są ludzie którzy piszą tak zwykłe "z" z linią po środku - co zawsze mnie wkurzało.
A pisownia fonetyczna tego nazwiska jak najbardziej wskazana - bo jak to ma wyglądać, tak ?
http://www.seasite.niu.edu/Thai/maanii1 … efault.htm
.
Jordan :
są ludzie którzy piszą tak zwykłe "z" z linią po środku - co zawsze mnie wkurzało.
Szczerze mówiąc, ani razu w życiu się z czymś takim nie spotkałem. "Z" z kreską pośrodku od zawsze jest jednym z wariantów zapisywania dużego "Ż" (wcale nie dużo rzadszym, niż "z" z kropką).
I jestem pewien na 100%, że w tym zapisie również chodziło o "ż", a podstawowym potwierdzeniem tego jest przecież właśnie wymowa tego nazwiska. Gdyby chodziło o "dz", to skąd w wymowie "dż"?
U mnie dużo ludzi napływowych zza Buga... nawet nauczycielka ze szkoły tak pisała.
A co do zapisu fonetycznego - ciekawe czemu zamiast Kraszan jest Krashan a nazwisko jest w 100% fonetycznie ? Brak konsekwencji ?
No nie w 100% - początek jest "Bha...". :D
No tak, dziwna pisownia. Raz tak raz siak.
Moje top ten
1. Krashan forever!!
2. Mroczkowski (za niezapomniane "O boze, o Bozena")
3. Łukasik (nie zycze nikomu takiego personalnego :P)
4. Michalikowa (za Ciapulka)
5. Marian Koniuszko (za to ze olewa ;) )
6. Prezes Koniuszko (odpowiedni człowiek na odpowiednim stanowisku)
7. Masztalerz
8. Pani Lusia ;);)
9. Złodziej
10. Maria Piórecka
1.Mroczkowski
2.Romek
3.Ksywa
4.Krashan
5.Docent
6.Koniuszko senior
7.Koniuszko junior
8.Łukasik
9.Karski
10.Stachu
1. Jacek ("... i karabiny będę robił")
2. Kasia ("Żeby mi Koniuszko z Mroczkowskim stopy lizali...")
3. Mastalerz ("Rzemieślniki zatracone... Nie, nie ja tak tylko a'la żart...)
4. Koniuszko ("... Kierdziołka możecie zaprosić na przykład")
5. Romek ("Gumę!")
6. Piórecka ("Bieszczadzka... Prawie jak Rzesowska...")
7. Marian ("...zalali go wodą. Robi się takie numery dla widoku.")
8. Borkowski - prawie jak Borewicz...("... ksy.. tzn. wulgo Peluszka)
9. Michalik ("...szef się do nas powatygował...")
10. Lusia ("Nic panu z mojej strony nie grozi...")