Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Witam.
Jak zapewne nie trudno się wam domyślić po moim wcześniejszym poście jestem wraz z moim bratem w trakcie rekonstrukcji tego znanego fiaciora.
Jak wiadomo dokładnej kopii na pewno nie da się zrobić ze względu na kilka aut które brały udział w zdjęciach do serialu i różnic które między nimi występowały.
W tym wątku będę informował o postępie prac a już jutro postaram się wkleić zdjęcia z obecnym wyglądem.
Kilka informacji o aucie które będzie przerabiane.
Rocznik 1987
Przebieg oryginalny 45tyś
Kolor L 54
Kupiony od pierwszego właściciela.
Bardzo dobrze utrzymany - zero rdzy, drobne naprawy mechaniczne.
To dokładnie ten fiat http://allegro.pl/ladny-fiat-125p-po-dz … 99703.html
W tej chwili kończone są prace do drobnymi naprawami mechanicznymi. Środek auta doprowadzony do stanu prawie że idealnego.
W piątek wyrusza do lakiernika w celu malowania na kolor L 79 oraz szablonów WPT
Brakuje nam paru elementów których za bardzo nie mogę znaleźć a może komuś z was wpadły w oko gdzieś w sieci.
Lista życzeń;)
Potrzebuję dobrego screena kadr z filmu gdzie będzie bardzo dobrze widoczna naklejka na szybę Michelin. W sieci nie do kupienia - zostanie zrobiona.
Chromy na tapicerkę drzwi chociaż nie wiem czy w obu wersjach były.
Środkowe lusterko z regulacją poziomów ustawienia.
Długopis na schowek.
W pełni działający taxometr.
Kogut TAXI
Regulacja nadmuchu powietrza = w tej chwili są jak w polonezie.
W trakcie zakupów jest już:
Chromowane pióra wycieraczek
Naklejka NGK
Znaczek Polski Fiat
Obrotomierz
Radio Radmor dwie szt co by działało:)
Niestety tylna klapa jest już od nowszej wersji gdzie nie ma miejsca na zamek a tak było w oryginale:(
Zastanawiamy się na jaki kolor wrzucić felgi bo z tego co zauważyłem występowały w dwóch kolorach - popielaty oraz kremowy. Nie wiemy również czy zastosować kołpaki czy też nie.
Nie zauważyłem również jakie były popielniczki w tylnich drzwiach. W rączkach czy bezpośrednio w drzwiach.
Czy występowała zapalniczka samochodowa?
Jaka była skrzynia? Ta od poloneza czy inna? Cztero czy pięcio-biegowa?
Czy o czymś zapomniałem? Może przeoczyłem? Jak tak to proszę o listę życzeń co można jeszcze zrobić i ewentualnie poprzeć życzenie jakimś screenem lub kawałkiem filmu co mogłoby nam to życzenie zobrazować;)
Pozdrawiam.
Kierunkowskazy i listewki na błotnikach zlikwidować. W oryginale skrzynia biegów była 4 biegowa z lewarkiem bliżej fotela.
No wlasnie co do tych listewek to widzialem ze na jednej wersji byly a na drugiej nie wiec nie wiem czy poprostu zostawic.
Co do kierunkow to nie wiedzialem ze nie bylo. Popatrze:)
Skrzynia w takim razie jest odpowiednia.
Ostatnio edytowany przez Novac (15-06-2011 08:13:46)
Skrzynia biegów oraz konstrukcja tunelu w roczniku 87 jest inna niż w tym z serialu, lewarek jest w innym miejscu. Boczne kierunkowskazy pojawiły się dopiero w 83 roku wraz z zabraniem licencji fiata. Samochód z serialu ma też hydrauliczne sprzęgło. Właściwie wszystkie FSO 1500 to tylko samochody "fiato podobne".
Ostatnio edytowany przez YACEK (15-06-2011 12:33:50)
Zaraz obadam sprawę:)
Elegancki DF :) Będziesz go malować na żółto?
Na allegro jest taxometr
wyświetlacz
Pozdrawiam
Paweł
Taxometr pierwsza klasa ale juz mam i to z lampkami takimi jakie byly w serialu. Niestety do lamki brakuje mi kolorowych szkielek wiec nie wiem czy sie nie rozejrze za nowymi.
Jak patrze na ten to chyba by sie przydalo moj podmalowac;)
Tak poza tym auto stoi juz u lakiernika, jest oczyszczane ze wszelkich smarow konserwujacych. Dalej to juz tylko malowanie;)
Jeszcze jakies 2-3 tygodnie i odbior.
Postępy z prac można znaleźć tutaj http://www.hotgorzow.pl/forum/8-Og%C3%B … rzowie#108
Przepraszam że post pod postem ale mam kolejną porcję fotek:)
Miłego oglądania
Zmiennicy Gorzów 13
Zmiennicy Gorzów 14
Zmiennicy Gorzów 15
Zmiennicy Gorzów 16
Zmiennicy Gorzów 17
Zmiennicy Gorzów 18
Zmiennicy Gorzów 19
Zmiennicy Gorzów 20
Zmiennicy Gorzów 21
Zmiennicy Gorzów 22
Zmiennicy Gorzów 23
Zmiennicy Gorzów 24
Zmiennicy Gorzów 25
Zmiennicy Gorzów 26
Zmiennicy Gorzów 27
Zmiennicy Gorzów 28
Zmiennicy Gorzów 29
Zmiennicy Gorzów 30
Zmiennicy Gorzów 31
Zmiennicy Gorzów 32
Zmiennicy Gorzów 33
Jak widzę żółtego fiata to cieszę się jak dziecko :)
Bardzo ładnie wyszło :) Czekamy na efekt końcowy!!! :) Powodzenia.
Bursztynowy Panowie bursztynowy l79;) Efekt koncowy lakierowania mozliwe ze umieszcze juz w przyszla niedziele. Na razie jeszcze nie ma namalowanych napisow i brakuje bezbarwnego lakieru. Moze w niedziele uda mi sie wrzucic zdjecia.
Nie moge znlezc odpowiedniego koguta i okazalo sie ze lamki od taksometru nie dzialaja. Widzieliscie moze cos takiego?
Ja poszukuje takiej naklejki Michelin na przednia szybę, Jakby co napisz skąd masz. Pozdr
Kolego sq5lf naklejkę robi mi znajomy grafik. Zobaczę co z tego wyjdzie i za jakie pieniądze zrobi drugą ponieważ ja mam właściwie po znajomości.
Co do samego auta. Niestety z przyczyn losowych auto jeszcze nie zjechało na Gorzowskie ulice ale na szczęście nie będzie to wielkie opóźnienie.
Powinienem zobaczyć je na własne oczy w środę. Poniżej kilka fotek z właściwie ukończonego malowania.
Miłego oglądania
Zmiennicy Gorzów 34
Zmiennicy Gorzów 35
Zmiennicy Gorzów 36
Zmiennicy Gorzów 37
Zmiennicy Gorzów 38
Zmiennicy Gorzów 39
Zmiennicy Gorzów 40
Zmiennicy Gorzów 41
Zmiennicy Gorzów 42
Zmiennicy Gorzów 43
Zmiennicy Gorzów 44
Dobrze byłoby żeby ta naklejka MICHELIN to była na folii niebieskiej i zakładana od wewnątrz jak oryginał. Myślę ze byłoby sporo chętnych.
A mi się zawsze wydawało że ta naklejka jest zielona:|
Pewnie było by sporo chętnych ale fajniej by było gdyby to był unikat:)
Michelin ma kolory firmowe niebieski, biały i żółty. Oryginal pewnie niedostępny, chociaż mogę zapytać w Telewizji bo pracuję naprzeciwko wytwórni filmów :). PS PIĘKNY FIAT, mój dziadek miał IDENTYKO (bez znaków WPT oczywiście).
Acha mam radio SAFARI dedykowane do Fiata w nienagannym stanie, pudełko oryginał, nie używane jakby co mogę odstąpić - przestrojone na nowy zakres oczywiscie.
Ostatnio edytowany przez sq5lf (18-07-2011 09:58:23)
Radyjko mamy oryginalne. Kaseciak z jedną łapiącą radiostacją o dziwo nie R. Maryja a Eska.
A no ciekawe czy w wytwórni mieliby coś takiego. W razie co jutro będę wiedział czy zrobi jeszcze jedną naklejkę.
Robi wrażenie! :)
Za 8-9 godzin w Gorzowie!!! Właśnie jest pakowany na lawetę:)
Ostatnio edytowany przez Novac (19-07-2011 14:18:02)
Kilka fotek z drogi powrotnej. Zapakowany na lawetę i gotowy do drogi. Super wygląda w dziennym świetle! Przepraszam za post pod postem.
Zmiennicy Gorzów 45
Zmiennicy Gorzów 46
Zmiennicy Gorzów 47
Zmiennicy Gorzów 48
Zmiennicy Gorzów 49
Zmiennicy Gorzów 50
Zmiennicy Gorzów 51
C U D N Y F I A T
PS jak sprawa naklejki ?
Dzisiaj się nic nie dowiedziałem. Jedynie wiem że mam swoją jutro do odebrania. Będę się widział z gościem osobiście to pogadam.
Przy okazji można sobie wyobrazić jak wyglądało kręcenie scen na lawecie ;)
Hehe o tym nie pomyślałem:D