Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
YACEK :
CalibroManiac :
mercedes był w gorszym stanie ale w dzisiejszych czasach by była lalka;D polscy blacharze robią cuda sam umiem podklepać to i owo :P mimo że jestem mechanikiem a akutalnie sklepowym:D
????????????????????????????????????????
Marian Koniuszko znów zasnął za kierownicą :D
W dowodach rejestracyjnych wypisują bzdury, np. jak ja miałem Fiata 125p to w dowodzie było napisane FSO Warszawa albo mam M21W2 Kobuz ale w dowodzie pisze WSK 175. A to był Star 244 tylko ta zabudowa była marki Jelcz.
W dowodzie mogło być jelcz z powodu takiego ze fabryka która składała wszystko do kupy wystawia na ten samochód homologację.
To jest Star 244
Od Jelcza jest tylko zabudowa strażacka- symbol 008.
Jestem fanem polskich ciężarówek i osobówek.
Jeżeli ktos napisal ze jest to jelcz(hahahahahahahhaha) to gratuluje mu sprasowanego mózgu.
Pozdro Jelcze(hahahahah)
dokładnie to jest star-cała moja rodzina pracowała na Fabryce Samochodów Ciężarowych Starachowice- podwozie i szoferka starowska-motopompa-kielecka Białogon (zreszta jej głowica odlewana w Hucie Starachowice i Ostrowiec Świętokrzyski) a buda proszę państwa prawda Jelczowska ale z nazwy-zeszła z pod kreski inżynierów filli FSC Starachowice a dokładnie ośrodka badawczo konstrukcyjnego samochodów ciężarowych typu star w Łodzi(star ją zaprojektował dla siebie i Jelcza-czemu tam ten znak był-jeszcze nie wiem) ale samochód to był Star! specjalistyczne zabudowy (takie jak ta) nakładali na stary w Kielcach i ot co cała historia w skrócie;) i nie jelcz składał to-tak w kwestii formalnej
No właśnie!
jak kolega zauwazył wcześniej "Jelcz" w tym przypadku oznaczało nazwę zabudowy. kiedyś jezdziłem Volvem FM 400 KM Euro4 pod betonomieszarką z Leżajska i miało z tyłu napisane "LEŻAJSK", miałem też okazję pojeździć Mercedesem SK 2527 z zabudową LIEBHERR więc nie ma co sie sugerować nazwą "jelcz"
Jordan :
YACEK :
CalibroManiac :
mercedes był w gorszym stanie ale w dzisiejszych czasach by była lalka;D polscy blacharze robią cuda sam umiem podklepać to i owo :P mimo że jestem mechanikiem a akutalnie sklepowym:D
????????????????????????????????????????
Marian Koniuszko znów zasnął za kierownicą :D
Ten cytat jest najlepszy... :))))))) :D
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=sh … d=T1333503
zróbmy replikę stara Kuśmidra :)
Kuśmider Zenon :
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=T1333503
zróbmy replikę stara Kuśmidra :)
Jak na razie to walczymy o replikę 1313 więc star może poczekać :)
Sięgam na górną półkę... i otwieram:
"Katalog wyrobów przemysłu motoryzacyjnego"
Środki transportu samochodowego
Wydawnictwa przemysłu maszynowego "WEMA"
Warszawa 1973
SW 1025-324
Nr Karty 9-73/6
Samochód gaśniczy specjalny JELCZ 003
Tam czytam:
Budowa
Nadwozie typu segmentowego zabudowano na podwoziu STAR A26-P z kabiną typu 628. .....
Niestety nie posiadam nowszego katalogu w którym znalazł by się Jelcz Kuśmidra.
Podobnie jest to Jelcz jak Autosan Solina jest Autosanem mimo podwozia od Mercedesa. Radze więc "fachowcom" aby wyszli zza klawiatur i poszperali trochę po źródłach.
BTW... San H100 to według was też pewnie Star, gdyż ma taki sam układ napędowy.
A tutaj straż z 07 zgłoś się : http://www.imcdb.org/i121020.jpg .
lukaszb1234@o2.pl :
A tutaj straż z 07 zgłoś się : http://www.imcdb.org/i121020.jpg .
No wreszcie Kuśmider zabrał się za gaszenie pożarów.. :)
A przy okazji : ten czerwony wóz to Citroen CX Pallas .
Nie ma, bo to inny serial --> 07 zgłoś się :)
lukaszb wygenerował najpierw offtop, a potem offtop offtopu... ciekawe dokąd ten watek zajdzie, jeśli z dyskusji o wozach pożarniczych doszliśmy do Citroena z innego serialu. Proponuję następujące ciekawe tematy... jakim samochodem prywatnie jeździł ten aktor który w 07 zgłoś się jechał Citroenem... a jeszcze ciekawiej dowiedzieć się jaki był jego kolejny samochód i gdzie nim pojechał na wakacje.
Phinek :
lukaszb wygenerował najpierw offtop, a potem offtop offtopu... ciekawe dokąd ten watek zajdzie, jeśli z dyskusji o wozach pożarniczych doszliśmy do Citroena z innego serialu. Proponuję następujące ciekawe tematy... jakim samochodem prywatnie jeździł ten aktor który w 07 zgłoś się jechał Citroenem... a jeszcze ciekawiej dowiedzieć się jaki był jego kolejny samochód i gdzie nim pojechał na wakacje.
nigdzie nie pojechał bo poleciał trochę Wilgą wraz z por. Kopińskim i spadł do morza
Dzisiaj oglądałem właśnie z tym pojazdem odcinek. Moim zdaniem to było tak. Cały przód, silnik, koła, kabina, mosty, podzespoły itp. były ze Stara. Zbiornik na wodę (benzynę xD) i ta cała zabudowa beczki była z Jelcza.
Będąc w sierpniu na weselu, które odbywało się w remizie strażackiej, mogłem podziwiać tego wspaniałego Stara. Rocznik 1988, stan idealny, jak nówka. Regularnie serwisowany. Nigdy nie zawiódł. Napęd 4x4. Podobno mają z niego wkrótce zrezygnować bo stary i kupić man-a. Bardzo to smutne... Z dumą oglądałem i dotykałem polski samochód! :)
Ostatnio edytowany przez Piorun (04-10-2013 10:51:57)
Tak naprawdę to jest Jelcz 008, produkowany na takiej samej zasadzie jak jego poprzednik Jelcz 003 (z kabiną Stara 25).