Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
chyba było już pisane o "obywatelu" na tym zacnym forum ale nie mogę znależć gdzie :( więc pozwoliłem sobie założyć nowy temat :)
w bodajże 6 odcinku serialu Altarnatywy 4" w scenach gdzie profesorek pracuje nad swoim robotem widać na ścianie czerwony plakat z napisem "obywatel monte christo".
a przeglądając net znalazłem takie coś: http://tygodnik.onet.pl/3229,28716,1401 … ematy.html
na samym dole tekstu jest o powieści o takim tytule.
gajos :
w bodajże 6 odcinku serialu Altarnatywy 4" w scenach gdzie profesorek pracuje nad swoim robotem widać na ścianie czerwony plakat z napisem "obywatel monte christo".
Plakat można wyraźnie zobaczyć w 7 odcinku i jest na nim napisane: "_Hrabia_ Monte Christo". A już myślałem, że będzie fajna ciekawostka :)
O rodowodzie odcinka "Obywatel Monte Christo" napisaliśmy tutaj:
http://www.zmiennicy.com/odcinki/12.html
Witam!!!
Nie bede zakladal nowego tematu, jednak zauwazylem jakis czas temu taka ciekawostke. Kiedy Barewicz rozmawia z Garwankiem nt Mercedesa [tzn kiedy sie wscieka i robi zarzuty o urzadzaniu pijanstwa] na scianie wisi portret Artura Barcisia jako jakiegos zolnierza. Artur Barcis jak wiadomo gral Wiesia Ceglarka :D
To ja odgrzebię ten temat, bo mam kilka obserwacji w tej kwestii. Apropos portretu w gabinecie reżysera, to dla mnie to jest bardziej Bolesław Płotnicki (niepełnosprawny pan Antoni z "Alternatywy 4").
Z kolei jeśli chodzi o obywatela Monte Christo, nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę, że mówi on głosem Andrzeja Szenajcha (benzyniarz z V odcinka).
Według mnie na ścianie u Barewicza wisi plakat z filmu "Gdzie jest generał". Widać tam Bolesława Płotnickiego i Elżbietę Czyżewską w mundurach. Co do obywatela MCh, to raczej na pewno głosu użyczył Andrzej Szenajch.
Co do tego Szenajcha, to już kilkakrotnie o tym mówiliśmy. A liczba osób potwierdzających tę opinię pomału zamienia przypuszczenia w pewność. ;)
Ja tam oglądałem chyba większość produkcji kina polskiego i mam tę pewność od początku :)