Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Pamiętacie może ten polski serial z lat 80?.
Opowiada on historie o matce wychowującej niesfornego synka .
40-letnia wdowa Genia Smoliwąs jest sprzątaczką w fabryce. Mąż zginął w Oświęcimiu i sama boryka się z wychowaniem syna Januszka. Jest właściwie pogodzona ze swym życiem, gdyby nie kłopoty, jakich przysparza jej syn. Januszek nie chce chodzić do szkoły, przebywa w towarzystwie chuliganów, aż trafia do poprawczaka. Po próbie ucieczki trafia do zakładu o zaostrzonym rygorze. Zaślepiona w swej matczynej miłości Gienia coraz bardziej sie poświęca dla Januszka.
źródło:www.filmpolski.pl
Zapraszam do obejrzenia kilku scen z tego serialu.
http://pl.youtube.com/watch?v=7Z3HkW36J5Q
http://pl.youtube.com/watch?v=OizW5ikQJ3o
http://pl.youtube.com/watch?v=mOjqJ5rUN1Y
http://pl.youtube.com/watch?v=F5aZ4TAXryA
Ostatnio edytowany przez Barewicz (07-09-2007 16:30:20)
Robi wrażenie… Ale i tak wolę Zmienników. Właściwie to wolałbym nawet M jak Miłość.
fromthesecondside :
Robi wrażenie… Ale i tak wolę Zmienników. Właściwie to wolałbym nawet M jak Miłość.
No cóż ,myśle że gdybyś obejrzał 8 odcinków (czyli całośc) zmieniłbyś zdanie .Dla mnie klasowy serial .
Ostatnio edytowany przez Barewicz (08-09-2007 00:20:51)
E to pewnie prowokacje z tym m jak mdłości. Poza obfitym biustem żony Janosika nic tam ciekawego nie ma :D
A sam film o Januszku - oglądałęm go pierwszy raz w pierwszych latach podstawówki - już wtedy zrobił wrażenie, a kwestii "W Oświęcimiu lepiej karmili". Teraz oglądałem jakiś czas na TVP Kultura i to naprawdę świetny serial. Szkoda tej matki.
No cóż ,myśle że gdybyś obejrzał 8 odcinków (czyli całośc) zmieniłbyś zdanie .Dla mnie klasowy serial .
Nie zaprzeczam, że klasowy, ale wystarczy mi to, co na youtube widziałem
E to pewnie prowokacje z tym m jak mdłości. Poza obfitym biustem żony Janosika nic tam ciekawego nie ma :D
Nie ma, ale produkcji tego typu nie cierpię i wolałbym już obejrzeć, jak wiejski przygłup Marek ucieka z Renault Kangoo zbirom wiejskiego gangstera Petera niż jak Januszek ciągnie kasę od matki (50? No dobra, 30, tylko żeby tu leżało).
Cóż, w filmach zawsze woli się fikcję od rzeczywistości :) Pamętam ten serial z pierwszej edycji bodaj w 1986 r. Niestety należy do tej grupy filmów i seriali, które mimo że są wartościowe i dobrze zrobione, to zapomniane. Wspomniałbym tu jeszcze o "Akwen Eldorado", jednym z mych ulubionych.
Ja prócz Zmienników mam również sentyment do serialu Siedem Życzeń. Jego akcja toczy się też w latach 80-tych i też w W-wie
( Siedem Życzeń chyba było wcześniej nagrywane ) i też ma świetny podkład muzyczny. No i jak by nie było można w nim zobaczyć
"brata Kaśki" i jeszcze paru innych znajomych :)
Ostatnio edytowany przez ziemiadokwiatów (16-04-2008 07:10:08)
a gdzie krecili ten serial ???
ziemiadokwiatów :
Ja prócz Zmienników mam również sentyment do serialu Siedem Życzeń. Jego akcja toczy się też w latach 80-tych i też w W-wie
( Siedem Życzeń chyba było wcześniej nagrywane ) i też ma świetny podkład muzyczny. No i jak by nie było można w nim zobaczyć
O ile mnie pamięć nie myli to leci na TVPolonia chyba w soboty :) Co do czasu jego powstania to filmpolski.pl podaje zabawną rzecz: rok produkcji 1984 i poniżej wyjaśnienie, że podana w napisach data 1983 jest błędna :) A premiera: 1986. Nawet filmy dla dzieci i młodzieży musiały swoje odleżeć...
WRC :
a gdzie krecili ten serial ???
Coś mi mignęło tu albo na forum Alternatywy 4, że na Gocławiu.
W odcinku z imieninami mamy Darka zamawia ona dentystę na os. Młodych, to chyba tam.
Dziwne jest to, że ojciec Darka (pracujący w FSO) jeździ Polonezem z czerwonymi, badawczymi tablicami — przecież były produkowane już długo
Właśnie obejrzałem odcinek Ballady o Januszku.
Serial kultowy ale czasem strasznie nie zgrywają sie z ruchem warg Smoliwąsowej postsynchrony.
Bo aktorka grająca Smoliwąsową nie była Polką, tylko Rosjanką, więc pewnie dlatego
Wiem wiem, ale mogli się bardziej postarać o podkład.
.
ziemiadokwiatów :
Co do Siedmiu Życzęń, również się wychowałem na tym serialu. Lokalizacja bloku Tarkowskich:
- Gocław, ul. Salamandry.
Mnie chodzi po głowie inna rzecz.
W momencie premiery pamietam reakcje przynajmniej moich rodziców dla których zachowanie Januszka było skandaliczne, tyle że minęło dwadzieścia lat i gdzie nie spojrzeć to pełno takich Januszków. Serial w pewnym sensie poprzez pokazywanie ordynarnych zachowań Januszka jakbym sam w sobie je piętnował, więc dlaczego większość młodzieży idzie w tą samą stronę co Januszek???