Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
mam pytanie (szczegolnie do warszawiakow), do ktorego szpitala zostali przewiezieni michalik i lesiak??? mam tu na mysli ten szpital, pod ktory podjezdzaja karetki w odc. 2, widzialem ten obiekt w jakims filmie jeszcze ale nie wiem jak sie nazywa i gdzie znajduje
" Czterdziestolatek " ? 07 zgłoś się ?
mi to wygląda na "elżbietanki"...
http://www.zumi.pl/,warszawa,Szukaj,21. … apie.html?
A czy Michalikowa w rozmowie z Tatusiem, gdy prosi o ambulans i pięciu... nie, sześciu! silnych mężczyzn, nie wypowiada adresu szpitala?
Adres szpitala nigdzie nie pada... zaś jedynie jak Jacek wiezie dwie "panie" na Kajki to mówi, że to świetnie, bo niedaleko ma kolegę w szpitalu.
Ew można szukać po ogrodzeniu forsowanym przez Jacka czy, aby nie pasuje to np do Międzylesia... ale raczej Michalik jako "resortowiec" powinien trafić do szpitala MSWiA na Wołowskiej (dawniej Komarowa) ale, ani płot nie wskazuje, ani nie podejrzewam, aby w tamtych czasach pozwolili na kręcenie scen w szpitalu dla prominentów.
Co innego Elżbietanki - zwykły rejonowy dla Mokotowa i do tego z rejonu TV, więc mogli to zrobić od tak z rozpędu.
Phinek :
Adres szpitala nigdzie nie pada... zaś jedynie jak Jacek wiezie dwie "panie" na Kajki to mówi, że to świetnie, bo niedaleko ma kolegę w szpitalu.
Miałem na myśli ten pierwszy szpital i autor wątku chyba też.
Michalikowa z Rejonowego (Elżbietanki) dzwoni do kliniki (pewnie MSWiA) i prosi ambulans i 3 ludzi ("mogą być lekarze")... potem z domu dzwoni do ojca po wóz i 5.. 6 ludzi.. ani razu jednak nie pada adres, ani podczas pierwszej, ani drugiej rozmowy.
Zaś po wyglądzie fasady widać, że rejonowy jest rzeczywiście rejonowy... dla TV - czyli jest to szpital "Elżbietanek", którego adres jest Goszczyńskiego 1 (róg Tynieckiej). I to jest ten obiekt o który pada pytanie w 1 poście wątku.
Zaś potem sądząc, że już tą kwestię rozwiązałem podając link do Zumi zacząłem rozszerzać o ten drugi szpital, o którym wiemy jeszcze mniej.
Ostatnio edytowany przez Phinek (19-08-2011 00:08:09)
Ten drugi szpital nie istnieje.
Ostatnio edytowany przez YACEK (19-08-2011 13:46:45)
Dokładnie o to mi chodziło.
Phinek :
Zaś po wyglądzie fasady widać, że rejonowy jest rzeczywiście rejonowy... dla TV - czyli jest to szpital "Elżbietanek", którego adres jest Goszczyńskiego 1 (róg Tynieckiej). I to jest ten obiekt o który pada pytanie w 1 poście wątku.
Tak to ten szpital, w jednej scenie widać nawet czerwoną tabliczkę. Parę lat temu został zlikwidowany, po przebudowie ma powstać prywatny szpital.
Drugi szpital nie jest nigdzie pokazany, ale autorom scenariusza mogło w domyśle chodzić o szpital kolejowy w Międzylesiu (niedaleko ul. Kajki). Był to szpital "resortowy" dla Ministerstwa Komunikacji i PKP.
A tu taka ciekawostka : http://www.imcdb.org/i190930.jpg oraz http://www.imcdb.org/i363528.jpg .
Ostatnio edytowany przez lukaszb1234@o2.pl (13-10-2011 19:56:34)
Szpital o kturym mówimy to na bank szpital na ulicy Goszczyńskiego 1 do którego trafili Lesiak i Michalik, znajduje się obok mojego miejsca zamieszkania. A drugi szpital do którego Jacek wchodzi przez płot z butelką alkocholu to Instytut Kardiologii przy ulicy Kajki w Aninie.