Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Kier.Prod.T.Garwanko :
Nie mogl to byc Przybylski z prostego powodu. Serial mial ograniczony budzet, nie mozna bylo ciagnac wszystkich z ekipy bo dewizy byly potrzebne "na wsad", dlatego do West Belin pojechl jedynie Bareja i operator.
i chyba jeszcze "frojlajn Gertruda" i ten koles od wozka
Ostatnio edytowany przez WRC (31-01-2010 23:42:00)
YACEK :
Jeden badziew. Te stare są z tyłu bardzo do siebie podobne.
Yacek w tym miejscu fani obu marek, mieliby dużo do powiedzenia... :)
Facet z wózkiem to właśnie operator. Czyli w scenie jak idzie z tym wózkiem kamera sama się zoperowała :)
YACEK :
Facet z wózkiem to właśnie operator. Czyli w scenie jak idzie z tym wózkiem kamera sama się zoperowała :)
co znaczy, ze sie kamera sama zoperowala ??? poza tym kamerzysta z tego co wiem to ten koles z tajlandii, czy nie ??
Ten z Tajlandii to Wojciech Jastrzębowski autor zdjęć do serialu a operatorem kamery był Jan Muszyński.
Najwidoczniej w sytuacji kiedy widzimy Jastrzębowskiego na ekranie to Muszyński jest za kamerą i odwrotnie.
Banalne
Ostatnio edytowany przez YACEK (06-02-2010 14:05:04)
acha no to teraz juz nie mam pojecia, bo czym sie rozni kamerzysta od autora zdjec ??? myslalem do tej pory, ze to to samo, czy moglby kolega wyjasnic ???
Ostatnio edytowany przez WRC (06-02-2010 14:41:04)
Autor zdjęć teraz najczęściej nazywany operatorem obrazu. Decyduje o sposobie kadrowania i oświetleniu danego ujęcia.
Operator kamery (szwenkier) porusza kamerą, kadruje.
Asystent operatora kamery (ostrzyciel) prowadzi ostrość i zajmuje się stroną techniczną kamery.
Teraz gdy wszystkie seriale kręci się w technologii cyfrowej dochodzi jeszcze jedna funkcja a mianowicie operator CCU (camera control unit). Technik poziomów zajmuje się parametrami kamer, przysłoną balansem kolorów itp.
Tak to wygląda w uproszczeniu.
Ostatnio edytowany przez YACEK (06-02-2010 20:16:34)
dzieki, czyli wynikaloby z tego co napisales wyzej (jastrzebowski i muszynski sie zmieniali), ze autor zdjec tez musi umiec krecic
Każdy kierownik czy dyrektor (a zwłaszcza "z zawodu") musi umieć kręcić ;) A poważniej, to logiczne: żeby kierować zespołem ludzi, musisz umieć wszystko to, co i oni.
Jastrzębowski w "Co mi zrobisz..." był właśnie operatorem kamery (szwenkierem).
Operatorem obrazu zostaje się po przejściu wszystkich szczebli wtajemniczenia.
Ostatnio edytowany przez YACEK (07-02-2010 00:14:19)