Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Niedawno wyszedł ten serial na DVD. Tym, którzy kiedykolwiek zastanawiali się czy istnieje polska wersja agenta 007, polecam właśnię tę produkcję z 1978 r. Słowiańskie wcielenie boskiego Dżejmsa ma wygląd nie mniej boskiego Leszka Teleszyńskiego, nazywa się Redaktor Maj i z ramienia komisji ONZ ds. tropienia zbrodni hitlerowskich szuka dawnych zbrodniarzy, którzy poczynają sobie w najlepsze. Tylko kobiet nie zmienia. Przez większość serialu jest z jedną, która w dodatku oddanie mu pomaga.
Reżyseria i muzyka sami fachowcy: Andrzej Konic (Stawka) i "Duduś" Matuszkiewicz (m.in. Alternatywy i Czterdziestolatek)
Aha! Maj jeździ PF 125p Monte Carlo albo Akropolis (trudno powiedzieć na oko) w kolorze bahama jelloł :)
Jakież to życie szykuje nam niespodzianki: po zasięgnięciu infa, poprawiam dane PF 125p Redaktora Maja:
Na początku roku 1976 oferta FSO wzbogaciła się o usportowioną wersję Fiata - model 125p 1500 Sport sprzedawany oczywiście w eksporcie wewnętrznym. Najważniejsze cechy:
- silnik 115 C.076/56 z polerowaną pokrywą zaworów i kadłubem w żółtym kolorze. Moc - 82KM przy 5200obr./min.
- świece Champion, opony Dunlop 175SRx13, olej Castrol GTX
- gaźnik WEBER 34 DCHD - 19
- felgi z lekkiego stopu 5,5J , model Grand Prix, na kapslu na czerwonym tle napis POLSKI FIAT; sportowa kierownica z takim samym znaczkiem; lusterka na błotnikach, halogeny.
Taką właśnie wersją w kolorze sahara L58 jeździł redaktor Maj w serialu "Życie na gorąco".
Źródło: http://piotrwiewiora.w.interia.pl/spor.html
Ostatnio edytowany przez Pleban (14-06-2010 06:53:44)
Jak byłem dzieckiem to w tym serialu podobał mi się ww. fiat. Po latach nic się nie zmieniło, dalej jedynym interesującym elementem tej produkcji jest fiacik.
http://www.youtube.com/watch?v=HlfHUQJ8 … playnext=1
Ostatnio edytowany przez YACEK (14-06-2010 14:34:12)
W internecie też krążą mało pochlebne opinie, nie wiem czemu. Owszem, Maj mógłby być trochę luźniejszy (gdzie mu tam do por. Borewicza:) ) i mogliby postarać się o szyny i wózek do kamery, a jak już koniecznie chcieli kręcić z ręki, to o kamerę ze stabilizatorem obrazu. Ale dla mnie to wszystkie głowne mankamenty. Intryga i napięcie, trochę ówczesnej zachodniej mody, jest OK.
Jak dla mnie mocno naiwna fabuła rodem z kina amerykańskiego, o propagandzie "Pi eR eLu" to już nie wspomnę.
Oczywiście po latach ta historyjka nieco się zdewaluowała i teraz może służyć jako widokówka europy przełomu lat 79/80.
Ciekawostką jest fakt, że serial stworzyli autorzy "Stawki większej niż życie"
Ostatnio edytowany przez YACEK (15-06-2010 10:17:58)
YACEK :
Jak dla mnie mocno naiwna fabuła rodem z kina amerykańskiego, o propagandzie "Pi eR eLu" to już nie wspomnę.
To samo "Czterej pancerni..." czy "Stawka...". Na to nie zwracam większej uwagi. To jest kino :)
Stawka, jest świetna! Czterej pancerni... już mniej udana produkcja, ale ma swój klimat!
Tak mi się skojarzyło apropos zmarłej dziś Elżbiety Czyżewskiej... Mniej więcej dwa lata temu zmarła Elżbieta Góralczyk, którą znamy przede wszystkim jako Anulę z "Wojny domowej". Grała też w pierwszym odcinku "Życia...", będąc już dorosłą aktorką. Piękna kobieta!
Pleban :
Tak mi się skojarzyło apropos zmarłej dziś Elżbiety Czyżewskiej... Mniej więcej dwa lata temu zmarła Elżbieta Góralczyk, którą znamy przede wszystkim jako Anulę z "Wojny domowej". Grała też w pierwszym odcinku "Życia...", będąc już dorosłą aktorką. Piękna kobieta!
Oj tak... Była piękna!