Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Wytłumaczcie mi , czy się przesłyszałem ,czy w odc. 12 mówili o ucieczce za granicę tow.Winnickiego z " Alternatywy 4 "?
Mówili o Winnickim, ale nie o ucieczce. Został wysłany na placówkę, czyli do pracy w ambasadzie albo konsulacie. Szczegóły są w Alternatywy 4: Meksyk, Teksas, Ohajo... Honduras! Po atrakcyjności turystycznej i ekonomicznej tego kraju, a także po minie Winnickiego w Alternatywy 4 można wywnioskować, że nie był to zaszczyt, a raczej karne zesłanie, bo nie sprawdził się w kraju i nie chcą żeby rzucał się w oczy. W Zmiennikach dowiadujemy się, że już nie wrócił. Można założyć oddzielny wątek z pomysłami - dlaczego? :)
Ostatnio edytowany przez Pleban (21-06-2011 22:53:17)
Dziękuję bardzo za rozwiązanie zagadki
Mi się zawsze wydawało, że Winnicki po prostu zwiał tak jak to zrobił Zdzisław Rurarz. Chociaż ten zrobił to na znak protestu po ogłoszenie stanu wojennego w Polsce.
Jak zwiał, przecież wyraźnie mówi o co chodzi, kiedy Anioł zgaduje dokąd go wysyłają. Jakiś kraj na H w Ameryce tylko nie pamięta której - wstydził się, że zsyłają go na takie zadupie i nie chciał się przyznać. Po skończonej kadencji możliwe, że przedostał się do Stanów i tam został.
Jak wiele różnych postaci u Barei Winnicki też pewnie miał swój pierwowzór. Tak jak prof. Dąb - Rozwadowski, który prawdopodobnie wzorowany był na Bronisławie Geremku.
bokser :
Jak wiele różnych postaci u Barei Winnicki też pewnie miał swój pierwowzór. Tak jak prof. Dąb - Rozwadowski, który prawdopodobnie wzorowany był na Bronisławie Geremku.
Bronisław Geremek palił fajkę a Dąb-Rozwadowski owszem palił ale papierosy...
Wiadomo, że miał kolegę Adama, który się jąkał :)