Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Przeczytałem w dziale "SAMOCHODY", że taksówka o rejestracji WAE 606B miała kolor SAFARI. Mnie wydaję się, że był to kolor YELLOW BAHAMA? Jak to było na prawdę? Piszcie!
W kolorze bahama był pierwszy licytowany podczas aukcji samochód, natomiast taksówka Zmienników była w kolorze safari.
Zołty to był a najszybsza "1313" ze wszystkich
To był naprawdę kolor Safari... BAHAMA wchodzi w taką morelę...
Mi sie wydaje że to był Yellow Bahama.Jacekes z Fsoautoklubu ma dużego fiata w kolorze "Safari Orange".I jest to taki ciemnopomarańczowy
P napisał(a):
> Zołty to był a najszybsza "1313" ze wszystkich
Masz rację, że najszybsza była, potwierdzają to safari i pogoń za pociągiem.
W pierwszym GT Classic jest artykuł o tym jak przerabiają Polskiego Fiata 125p na Akropolisa i malują go na Yellow Bahama i jest o wiele ciemniejszy od Safari, a w Zmiennikach był o wiele jaśniejszy, więc zostaje żonkil L60 (safari).
Ostatnio edytowany przez Stasiek (09-02-2008 19:28:38)
Do Patryk.Jest kilka odcieni koloru safari a w zmiennikach mieli ten jaśniejszy czyli właśnie żonkil L60 (safari)
Ostatnio edytowany przez Stasiek (09-02-2008 19:27:51)
Swoją drogą to ci z FSO powymyślali kolory...
Teraz juz jestem pewien - kolor L-79 bursztynowy. Zagladalem pod maski dwoch fiatow z takim kodem lakieru a co za tym idzie taka nazwa i wygladaly jak 1313.
Wcale że nie wioorek.Tak się skłąda że mam dużego fiata z 1979roku ale to tylko same nadwozie ze skrzynią biegów.Fiat był kiedyś w koloże L60 safari a teraz jest przemalowany na L79 bursztynowy.Safari jest bardziej żółty niż L79 bo bursztynowy wpada w pomarańcz.A fiata niestety nieda się odratować bo 6 lat stał i gnił na podwórku u takiego gościa.Jak zrobię zdjęcia tego fiata to zobaczysz.
jak na razie, to mnie nie przekonales :)
Możemy sobie gdybać tak w nieskończoność, i tak sie nigdy nie dowiemy bo kolor fiata w serialu zależy od odczynników chemicznych w jakich wywoływna była taśma filmowa na etapie postprodukcji.
Raz jest bardziej pomarańczowy raz bardziej żółty i tyle.
A inny ,,żółtek'' na licytacji? Karoseria koloru Banan?
Bahama nie banana :)
Zdaje mi się że f251
Faktycznie to F251. :)
nie da się określić koloru patrząc na monitor , ale myślę że jest to l79 bursztynowy lub f208 pomarańczowy , choć pewny nie jestem ;p
rozwieje wasze wątpliwosci
WAT 039P- F625 stalowo niebieski
WAE 606B- L79 bursztynowy
WIR 622B- L80 czerwony ciemny lub F515 czerwony koralowy
WAE 606B :
rozwieje wasze wątpliwosci
WAT 039P- F625 stalowo niebieski
WAE 606B- L79 bursztynowy
WIR 622B- L80 czerwony ciemny lub F515 czerwony koralowy
Jakieś twarde dowody, fakty, pewniki?........bo moich wątpliwości nie rozwiałeś.
Ja się skłaniam ku f251 lub L60
PS: Nawiasem mówiąc, większości z tych kolorów nigdy nie widziałem "na żywo". Paleta kolorów DeeFa w mojej pamięci zachowała się jako góra 10-12 podstawowych barw, dlatego zaskakujące jest że wybór był az tak szeroki.
Ostatnio edytowany przez r2r (04-11-2010 01:29:10)
krsstan21 :
nie da się określić koloru patrząc na monitor , ale myślę że jest to l79 bursztynowy lub f208 pomarańczowy , choć pewny nie jestem ;p
I to jest najlepszy komentarz do całej dyskusji...
Gdyby wóz się zachował, albo było by PEWNE jaki to jest rocznik i w tym czasie by produkowali jedynie jeden odcień... no i zakładając brak przemalowań lub przekładki nadwozie (takie rzeczy wówczas robiono).... Czyli krótko: Fiata nie ma więc nie ma do czego palety RAL przyłożyć i nigdy nie dojdziemy jaki dokładnie kolor to to miało.
a ja widzialem na zywo fiata w kolorze l79 i wyglada tak samo jak w zmiennikach
Ile lat miał lakier? Przy jakim świetle go widziałeś?
Ile lat miał lakier w Zmiennikach? Jakie było światło podczas nagrań? Jakie było odwzorowanie barw na kliszy? Jakie odwzorowanie barw było użyte podczas digitalizacji? Jak masz ustawiony monitor?
BTW... Czy oryginalnie zmiennicy nie byli czarno-biali? Pamiętam jak dawno temu był zwiastun Zmienników z wyraźnym zaznaczeniem - PIERWSZY RAZ W KOLORZE -
Haahahahahaaaa.
Z tym B&W to mnie rozwalyłeś.