Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gościńce_wielkopolskie
Hmm, któryś z tych :)
Trzeba spojrzeć na to przez lepszą optykę i poszukać tego konkretnego.
Ani słowa o Świebodzinie...
W Świebodzinie chrząszcz brzmi w winie.
Takiego zajazdu tam chyba nie było i nie ma.
Jeden z nich kojarzę z serialu 07 zgłoś się. Odcinek "Zamknąć za sobą drzwi".
Mi ten gościniec z serialu pasuje do tego co stoi/stał w Koszutach koło Środy Wlkp. Został on wyremontowany i teraz wygląda to zupełnie inaczej, ale kilkanaście lat temu okolica i budynek wyglądały identycznie jak w scenie z serialu. Podejrzewam, że wnętrze kręcono gdzie indziej.
Ostatnio edytowany przez KELNER Z KUTNA (08-04-2011 11:44:33)
Powiem Wam jedno moj ojciec byl kiedys w tamtych czasach kierowca ciezarowki i nocowal w tym zajezdzie.Hotel Dobrodziej w mijscowosci Krzemieniwo w woj Wielkopolskim przy ulicy Leszczynskiej 110 Podaje link do tego Hotelu w czasie wspolczesnym
http://www.obiektyturystyczne.pl/najlep … kopolskie/ Pozdrawiam
czyżbyśmy mieli do czynienia z natrętną reklamą w internecie?
Pewnie tak ale tam nie podają firmowych kanapek z margaryną jak było we serialu więc lipa.
Panie, te wszystkie zajazdy to na jedne melodię :)
http://meteor.turystyka.pl/ostep,gorzyn.html#foto
Tych budyneczków w całej Polsce stoi kilkanaście.
Ostatnio edytowany przez YACEK (18-06-2011 17:49:13)
Zajazd w "Świebodzinie" to dzisiaj "Gościniec u Michała" w Drzymałowie w Wielkopolskiem na trasie 32,
którą jechała ekipa filmowa w kierunku przejścia granicznego PRL/NRD w Gubinie, a dalej do Berlina Zachodniego.
Wikipedia
Dach uległ przebudownie, ale podmurówka nadal ma ten sam układ kamieni.
Świerk za bagażnikiem Fiata dzisiaj ma już dobre 30 lat, widoczny jest na zdjęciu współczesnym.
Mi też ten najbardziej pasował jak kiedyś szukałem ale pewności 100 % nie mam.
Wikipedia - Ciekawostka
;)
Elewacja z szyldem ma ten sam układ ręcznie ciosanych kamieni na obu ujęciach...
Pomijam świerk i trzy stopnie tarasu na pierwszym planie, jak i trasę 32 na Gubin.
Na wikipedii nie pisze że to dokładnie ten.
Screeny z serialu nie są w dobrej rozdzielczości by porównać szczegóły.
Ale widać że ten w Zmiennikach ma zewnętrzne schody których nie ma teraz.
Ale ja to wiem, że to ten zajazd, ja się nie domyślam :)
Nie muszę też w sumie nikogo przekonywać :)
O schodach zewnętrznych jak i o dachu nie ma co mówić po tylu latach.
Tutaj widać chociażby trzy punkty odniesienia, ciemniejszy i jaśniejsze wapienie.
Kadr jest zdjęty pewnie 50mm obiektywem (mniej więcej tyle co ludzkie oko, czyli bez zniekształceń), z niskiego statywu lub kamera leży na czymś w trawie, stąd "żabia" perspektywa.
Tym samym nie widać tarasu tylko stopnie od frontu, te same co na współczesnym zdjęciu zrobionym telefonem SE U20i szerokim kątem z bliska z góry / z wysokości powiedzmy 1.70m. ;)
Ostatnio edytowany przez Bibol (04-07-2013 16:20:14)
Ja nie widzę żadnych odcieni kamienia :/
Bibol :
O schodach zewnętrznych jak i o dachu nie ma co mówić po tylu latach.
To jakby teraz wchodzili na górę ? Z reguły w takich "domkach" to jedyne wejście.
Bibol :
Tym samym nie widać tarasu tylko stopnie od frontu, te same co na współczesnym zdjęciu zrobionym telefonem SE U20i szerokim kątem z bliska z góry / z wysokości powiedzmy 1.70m. ;)
Tu wejście z bliska obecnie - coś za wysoko w porównaniu ze zmiennikowym:
Dodałem kółka powyżej ;)
I co tam widać ?
No jak co widac . To ten sam zajazd a na oznaczonym kółku widac że to ten sam napis zajaz u Michała.Zajazd w serialowym Świebodzinie :)
Widzisz na zmiennikowym zdjęciu napis ?
Widzę, przyjżyj się dokładnie widac że na zdjęciu jest ten zajad i wisi szyld oczywiście szyld jest zbyt daleko ale na zbliżeniu które oznaczono czerwonym kółkiem widac że to jest zajazd u Michała
Co napisane na szyldzie i tak nie widać ale trzy kółka już mnie powoli przekonują :D
Gratulacje! :)
Za wcześnie.
28.04.1991 Zajazd w "Świebodzinie" :) Został uwieczniony, tylko początek filmu.
http://youtu.be/gARD7nY-2Tc?t=1m36s
1:36 min, widać nawet jak świerk urósł przez te 6 lat ;)
Ostatnio edytowany przez Bibol (09-12-2014 14:44:46)