Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Witam!
Nie wiem od czego zacząć, więc oryginalnie zacznę od początku.
Jestem studentem 3 roku Politologii. Jak to zazwyczaj na 3 roku bywa, piszę pracę licencjacką. Temat, jaki sobie wybrałem brzmi „Stanisław Bareja – pierwszy kronikarz PRL”. Temat myślę, że przyjemny zarówno dla mnie, jako fana twórczości naszego wybitnego reżysera jak i dla potencjalnych recenzentów. Jako, że tematu nie da się wyczerpać „przepisując książki” zwracam się do Was z gorącą prośbą. Potrzebuję jak najwięcej informacji, ciekawostek z życia Bareji, w szczególności dotyczących Jego aktywności antykomunistycznej (wożenie powielaczy maluchem itd.) Równie istotne są jakieś aluzje w filmach, przypadki cenzury (scena z flagami i dzielnicowym Parysem w Alternatywach 4 czy też ogon słynnej myszy ze Zmienników). Każda ciekawostka i informacja się liczy! Nie pogardzę również różnego rodzaju zdjęciami, filmami itp.
Można by zapytać, dlaczego ktoś, kto uważa się za „fana” Stanisława Bareji prosi o pomoc przy pisaniu pracy o Nim. Otóż wiem doskonale, że liczba ciekawostek, zwłaszcza o naszym ulubionym reżyserze, jest tak duża, że jedna osoba nie jest w stanie do wszystkich dotrzeć, zatem chcę mieć informacje z najszerszego możliwego kręgu.
Oczywiście sięgnę do książek biograficznych, które zostały do tej pory wydane, nie mniej jednak uważam, że potęga wiedzy fanów jest na tyle ogromna, że nie wyobrażam sobie mojej pracy bez niej.
Z góry BARDZO dziękuję za pomoc i Pozdrawiam :).
Hej. Wiele potrzebnych informacji znajdziesz w książce "Stanisław Bareja-Król krzywego zwierciadła". To rzetelna praca obfitująca w ciekawe informacje.
Polecam także lekturę Forum. Powodzenia :-)
Książki na pewno zakupię (mam już kilka pozycji na oku :) ).
Forum (wiele for z resztą) też przejrzę :).
Zależy mi na jak największej liczbie informacji, zdjęć, filmów, artykułów. Poszukuję też bardzo recenzji filmów/seriali Bareji, które były wydawane w okresie, gdy dzieła te po raz pierwszy wchodziły na ekrany kin/TV.
Nie żebym się czepiał, ale jak chcesz pisać pracę o Barei, to wypadałoby umieć poprawnie odmieniać jego nazwisko. :P
Fakt, zasugerowałem się tym, że kończy się na "ja" (poezja - poezji), mea culpa :P.
EDIT: I właśnie po to piszę, nie jestem bezbłędnym człowiekiem, wolę konfrontować pewne rzeczy z innymi :).
Ostatnio edytowany przez 1313 (11-12-2011 22:35:44)