Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
O wszystkim czyli o Misiu Barei i Londynie.
Nieraz siedząc w Londynie w dzielnicy Clapham Junction w knajpie z azjatyckim jedzeniem nie miałem pojęcia, że to dawny filmowy sklep pana Jana granego przez samego Bareję.
Na przestrzeni kilku lat mijałem bezwiednie również pozostałe miejsca gdzie kręcono sceny Misia.
Aż do momentu ponownego obejrzenia filmu!
Trzy pojawiające się w filmie miejsca są naturalnie ikonami Londynu, Tower Bridge, Tower of London czy Pałac Westminsterski.
Budynek Mellon Bank gdzie Ryszard Ochódzki deponuje pieniądze na konto z hasłem, oddalony jest o parę minut pieszo od Tower Bridge.
Natomiast funkcjonujący do niedawna oddział banku Barclays, w którym państwo Ochódzcy założyli wspólne konto znajduje się kilka kilometrów od charakterystycznych miejsc miasta.
Ciekawostką jest ich książeczka czekowa z innego banku, a mianowicie Lloyds Bank.
Budynek terminalu 2 na lotnisku London Heathrow oraz odbijająca się w jego fasadzie wieża kontroli lotów już nie istnieją.
Zdjęcie z planu filmowego, Battersea Rice, Londyn, 1979 rok.
Porównania kadrów z filmu z 1979 roku ze zdjęciami z 2012.
Poniżej interaktywne okna Google Street View, poczekaj na załadowanie widoku.
Sklep pana Jana.
Sklep pana Jana, pierwszy z lewej, obecnie restauracja zajmuje trzy lokale tworząc jedno wnętrze.
Ostatnio edytowany przez Bibol (18-09-2014 13:01:04)
świetne :)
Barierki przy sklepie, te same...dobra robota Bibol
Faktycznie dobra robota. Liczyłem na dwa zdjęcia "wcześniej i dziś", a tu cały zestaw.
Wielkie dzięki za te zdjęcia!