Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Sceny kręcone w Tajlandii, wszystkie lokalizacje.
Poczekaj na załadowanie strony, może to chwilę potrwać z uwagi na dużą ilość okien street view.
Przez prawie trzy dekady od emisji serialu, wiadomo było, że sceny w Tajlandii kręcono w Bangkoku oraz w nadmorskiej miejscowości Pattaya, to wszystko.
Postanowiłem, więc odnaleźć miejsca występujące w filmie. Tak jak we wcześniejszych
pełnometrażowych produkcjach w Paryżu czy Londynie, Bareja pokazuje znane budowle dzisiaj możliwe do zweryfikowania.
Natomiast na kilku innych ujęciach pojawiają się nazwy własne, w tym wypadku po tajsku lub chińsku, pozostałe kadry stwarzały więcej problemu,
jednak dzisiaj niemal wszystko jest możliwe i udało mi się zgeolokalizować każdą ze scen.
Ujęcie, na którym Krashan biegnie wzdłuż promenady kręcono w Pattaya, na Beach Rd.
ศูนย์การค้า "Soon Gaan Kaa" czyli "Centrum handlowe" oraz ศรีนครพัทยา "Sri Nakorn Pattaya"
co jest nazwą własną nieistniejącego już centrum handlowego w Pattaya.
Pattaya Beach Rd na mapach oraz na Street View (interaktywne okna, poczekaj na załadowanie Street View).
Ostatnio edytowany przez Bibol (02-06-2015 15:30:01)
Ciekawe uzupełnienie. Szczerze mówiąc, to zawsze się zastanawiałem dlaczego nie zrobili jakiejś symbolicznej egzotyki w studiu, tylko wyjeżdżali taki kawał drogi na kilka ujęć.
Oczywiście mając w serialu prawdziwe miejsca, nie chciałbym widzieć innej wersji :)
Mikesz :
Ciekawe uzupełnienie. Szczerze mówiąc, to zawsze się zastanawiałem dlaczego nie zrobili jakiejś symbolicznej egzotyki w studiu, tylko wyjeżdżali taki kawał drogi na kilka ujęć.
Oczywiście mając w serialu prawdziwe miejsca, nie chciałbym widzieć innej wersji :)
Krokodylowy w dużej mierze jest filmowany na niebieskim tle, oraz pakowanie "kiełbas" też widać kręcone było na jakimś warszawskim forcie ;)
Ale rozumiem, że to były dokręcone sceny po powrocie z wakacji w Tajlandii.
Wiemy, że Bareja jeżdząc na zachód przywoził zakazane pozycje wydawnicze, zdarzyło mu się wraz z żoną przemycić nawet maszynę drukarską. Jeśli miał możliwość, dlaczego nie jechać tu i tam.
W Tajlandii nie wiem czy znalazł ciekawe periodyki, ale na 100% jego bagaż ważył nie mniej (mimo zjedzenia prowiantu) po powrocie z Paryża z planu "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz" czy "Misia" z Londynu.
To była chyba jedyna możliwość wyjazdu za "żelazną kurtynę" Pretekstem był właśnie serial :) Zapewne Yacek albo Kierownik Produkcji wiedzą więcej na ten temat :)
Ponownie Bangkok, zlokalizowany meczet Mirasuddeen.
Uzupełnienie rewelacyjne ;)
Dodane powyżej: farma krokodyli.
Dodane: ulica neonów.
Dodane powyżej: lotnisko Don Muang.
Kolejne dodane powyżej znalezione miejsce: Krashan rozmawia z Krokodylowym pod odziałem banku Srinakorn, obecnie Thanachart Bank.
Odnalezione i dodane powyżej następne lokalizacje:
Sklep z zegarkami w China Town
Budka telefoniczna z której Krashan dzwoni do Krokodylowego
I jest słynny sklep! Nie wierzę! :)
I jest sklep i jest również zlokalizowany hotel przy, którym Krokodylowy przedziera dolary!
Dodane powyżej!
Tym samym to już wszystkie zlokalizowane na mapie miejsca w Tajlandii.
Bibol :
I jest sklep i jest również zlokalizowany hotel przy, którym Krokodylowy przedziera dolary!
Dodane powyżej!
Tym samym to już wszystkie zlokalizowane na mapie miejsca w Tajlandii.
Chyba byłeś na wakacjach.... :) Gratuluję!
Gratulacje!
Tyle lat musiało minąć, i tu nagle jedna osoba zlokalizowała wszystkie miejsca zagranicą, Berlin to mały Miki, ale Tajlandia i zwłaszcza miejsca wkoło chińskiej dzielnicy powalają!
Jestem pełen podziwu i nigdy nie sądziłem, że kiedyś poznamy te miejsca na mapie!
Wychodzi na to, że zlokalizowałeś Bibol prawie 20% nowych miejsc z serialu!
Dzięki wielkie!
Wakacje taak ;)
Dzięki, dzięki wielkie, to w ramach usług dla ludności przecież ;)
Szczerze mówiąc ja również nie sądziłem, że tak łatwo i szybko można odnaleźć miejsca w Tajlandii, sam jestem zaskoczony efektem.
I jeszcze dodałem powyżej jedno miejsce w Bangkoku, kręcone kilkadziesiąt metrów od sklepu z zegarkami:
5 kg cukru
Trzy kolejne uzupełniające miejsca dodane powyżej:
Filmowcy jadą tuk tuk taxi do China Town
Droga do China Town
Ulica
Jestem pod wrażeniem!
Wątki Berlin Zachodni i Tajlandia dla mnie niesamowite, rewelacyjne przewodniki śladami Zmienników zagranicą!
Trzeba kogoś wysłać, aby zrobił zdjęcie wnętrza sklepu z zegarkami, póki jeszcze istnieje. :)
No właśnie, lub skontaktować się emailowo z jakimś sklepikarzem z tej ulicy. :)
Według mnie najlepszy wątek w kategorii miejsca!
Widzę, że cała Tajlandia szczegółowo podana na tacy.
Wymiata!
Jeśli będę w Bangkoku to zaliczam te lokalizacje! ;)
Miałem możliwość wyjazdu do Tajlandii. Służbowo oczywiście, ale podziękowałem :)
Piorun :
...ale podziękowałem :)
...
Powiedz, że żartujesz :O
Bibol :
Piorun :
...ale podziękowałem :)
...
Powiedz, że żartujesz :O
Serio. Chyba na jakieś 1,5 miesiąca, była wyprawa.
Rozumiem, że obowiązki w Polsce nie pozwoliły na wyjazd, no jest czego żałować ;)
Może jeszcze będziesz miał okazję czego Ci życzę!
Nasz sklep z zegarkami w Bangkoku chyba nadal ma się dobrze przyciągając rzesze klientów
chętnych na markowe japońskie zegarki z Chinatown.
Listopad 2014, pod stojącym na ulicy namiotem, widoczne wnętrze
sklepu z zegarkami. Raczej dużo się nie zmieniło skoro kamienna mozaika widoczna
w serialu za Wojciechem Jastrzębowskim wciąż istnieje.
Nawet wisi to samo lustro. ;)
Zdjęcie knajpy z kulkami rybnymi, obok sklepu z zegarkami.
Kliknij w zdjęcie, aby otworzyć Street View w nowym oknie przeglądarki.