Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Jako, że miałem coś do odebrania na przejściu granicznym w Świecku, wpadłem po drodze do pewnego zajazdu na schabowego z kapustą. Mieli akurat befsztyk z polędwicy, więc wziąłem, bo najgorzej jak gość kaprysi :)
Kilka szczegółów, które sądzę, są powszechnie znane. Żółta 1313 podjechała pod zajazd dla picu. Wnętrze lokalu jest zupełnie inne niż w serialu, ale to oczywiste. Ponad to, na filmie 1313 pojawiła się wjeżdżając od lewej strony, co było niemożliwe, ponieważ nie ma tam wjazdu. Dojazd jest prawie prostopadły do frontu budynku, a z lewej strony jest tylko mały parking na około 6 aut. Rzecz jasna, że na filmie wjazd od lewej strony był uzasadniony wizualnie.
Załączam kilka świeżych zdjęć oraz poglądowe wideo.
Ostatnio edytowany przez Mikesz (06-08-2013 19:48:16)
Zajazd Tośtoki w Koszutach, niedaleko Środy Wielkopolskiej. fot L. Surowiec (1983)
L79 (safari) i kolor musztardy też są ;)
Zajazd w "Świebodzinie"
Fot. Mikesz
Ostatnio edytowany przez Bibol (17-08-2014 00:07:08)
No to zajazd mamy rozpracowany :) Dobra robota. Gratuluję. Swoją drogą to "drzewko" ten niepozorny krzaczek w 1985 roku a teraz to takie wielkie drzewo. To chyba był świerk jak pisał kolega Bibol (kompletnie nie znam się na drzewach).
Mikesz w delegacji - fotorelacja wspaniała!
Piorun, pisz choinka! ;)
"- Hełmy, sztuk dwa. Hełm się pisze przez samo h.
- A lubelski?
- Pisz kaski."
Pozdrowienia z (od) Rawicza z zajazdu Gawra.
Zdjęcie panoramiczne gościńca z mojej wizyty we wrześniu :)
Wygląda dobrze! To już ujęcie do wersji kinowej Zmienników :)
Bibol :
https://lh5.googleusercontent.com/-ejMl … /Gawra.jpg
Pozdrowienia z (od) Rawicza z zajazdu Gawra.
Dzisiaj to już ruina - po dawnej Gawrze pozostało wspomnienie.
Tośtoki w Koszutach (zdj. powyżej) również nieczynne, wiatraki bez łopat, ruina.
Gościńce wielkopolskie, trzydzieści dwa obiekty na terenie Wielkopolski wybudowane w latach siedemdziesiątych wg projektu Jana Kopydłowskiego i Jerzego Buszkiewicza.
Większość z nich działa do dzisiaj, chociaż nie są w rękach WSS Społem w Poznaniu czy PZŁow lub innego kombinatu PGRu.
Warto też zaznaczyć, że Świebodzin, gdzie Barewicz się zatrzymuje w zajeździe, nie leży w Wielkopolsce.
Ostatnio edytowany przez Bibol (17-09-2014 20:50:34)
Tak, to ten zajazd, a parę jak widać ich jest w Wielkopolsce ;)
Wnętrze zajazdu (filmowe) to kawiarnia mieszcząca się w budynku TVP na Woronicza, tak na marginesie :)
Ta sama kawiarnia jest też w serialu "Jan Serce" ;)
właśnie rozmawiałem z ,,Barewiczem,, Zdzisław Wardejn, i za nic w świecie nie pamięta gdzie był ten zajazd, ale daje sobie głowe uciąć że gdzieś blisko, bo z Warszawy nigdzie się dalej nie ruszali!
kgolob@o2.pl to perelka, zapomniałem chasła i jeszcze raz się rejestrowałem...
Bibol :
https://lh5.googleusercontent.com/-XI8O … 201983.jpg
Zajazd Tośtoki w Koszutach, niedaleko Środy Wielkopolskiej. fot L. Surowiec (1983)
L79 (safari) i kolor musztardy też są ;)
Jest też piękne 131, identyczne oglądałem z zamiarem zakupu u jego pierwszego właściciela na Maklakiewicza, jakieś 100 kroków (wtedy 200 bo byłem dużo młodszy ;)) od domu P. Barei na Fitelberga, bardzo to jest klimatyczny zakątek a ów pierwszy właściciel również był, że tak powiem człowiekiem sztuki...
Przepraszam za OT, dzieki za tą fotkę...
Ach te fiaty!