Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
A propo's 10 odcinka ,czy był ktoś w Skórcu w willi Jana Oborniaka??
A pozatym to jest podobno 100 km od Warszawy tylko w jakim kierunku??
A jest w ogóle taka proza "Krzyk Ciszy " ??
Pozdrawiam wszystkich wspólczesnych "Zmienników".
Skórzec jest prawdopodobnie na południe od Siedlec.
Dodatkowe informacje na temat Skórca: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%B3rz … wieckie%29
Rocky Balboa napisał(a):
> A pozatym to jest podobno 100 km od Warszawy tylko w jakim
> kierunku??
W okolicach Siedlec i Łukowa. I faktycznie tam były kręcone sceny, a przynajmniej te pod sklepem.
> A jest w ogóle taka proza "Krzyk Ciszy " ??
W rzeczywistości istnieje taka książka, ale to coś zupełnie innego niż serialowy "Krzyk ciszy".
Pozdrawiam
Pierwowzorem postaci J.Oborniaka był prawdopodbnie Roman Bratny.
Nie bardzo. Bratny był pisarzem reżimowym i nie mógł przeżywać żadnego z problemów jakie były udziałem Jana Oborniaka. Oczywiście Bareja przy okazji żartował z produkcyjniaka Bratnego według którego lepiej było spędzić rok w więzieniu niż na wolności w "karnawale" Solidarności. Ale żarty były łagodne aby cenzura się nie doczepiła.
Oborniak to żart ze środowiska pisarzy, którzy piszą głównie o sobie jak i z wydawców, dla których pisarz staje się kultowy dopiero po śmierci. Doświadczyli tego m.in. Stachura, Wojaczek i chyba Hłasko. Pewnie znaleźlibyście inne przykłady.
Tak, tak... takich przykładów w historii jest masę. Chyba najlepszy przykład na gloryfikowanie pisarza po jego śmierci jest postać Cypriana Kamila Norwida.
Skórzec faktycznie jest 15 km. na połódnie od Siedlec. Aby tam dojechać, należy kierować do Garwolina. Mieszkam w Siedlcach i często bywam w Skórcu. Można tam podziwiać słynny budynek GS-u ("my tu same Oborniaki i Kowalczyki"), oraz kościół, obok którego stał 1313. Dlaczego właśnie tu reżyser umieścił ten epizod? Otóż wg. książki telefonicznej aż 10 osób mających telefon w Skórcu posiada nazwisko Bareja! Podejrzewam, że tu mieszka daleka rodzina S. Barei. Przy najblższej wizycie w Skórcu zapytam się miejscowej ludności, czy pamiętają ekipę i realizację filmu oraz zrobię kilka zdjęć (aparatem "zorkij 5" ,naturalnie).
To bardzo cenna inicjatywa! ;-)
byłem w Skórcu. zaintrygowały mnie często pojawiające się tabliczki z nazwiskiem Bareja na domach :) nie chcę skłamać ale chyba nawet sołtys nazywał się Bareja :) nieopodal kościoła polecam bar :)
Kilka fotek o Skórcu ,sprzed lat i obecnie
na koniec myląca (bo wcale nie zabawna),związana z uciążliwym smrodem padliny