Forum dyskusyjne

Przejdź na główną stronę serwisu

Ogłoszenie

Drodzy Forowicze, dbajmy o porządek na naszym forum! Bardzo prosimy, aby nie pisać tytułów wątków w całości wielkimi literami. Wszelkie nowe wątki, które takie tytuły będą miały, będą bez względu na treść usuwane. Dziękujemy za zrozumienie :-)

#1 24-03-2007 01:42:32

logon
Użytkownik

Mariusz Gorczynski etatowy pijak

Niezly jest Mariusz Gorczynski w roli pijaka (bardzo sugestywnie zagrane), ktory pojawia sie trzykrotnie

1. "Mdli mnie jak patrze na zboczenca"

2. "W taki sposob kochany ojczyzny z dolka nie wyciagniesz. Na mnie przynajmniej nie licz"

3. I w ostatnim odcinku "Komuny Paryskiej 7. Naprzod, majster".

Zalozylem ten watek miedzy innymi po to zeby zwrocic uwage na tego zapomnianego aktora, ktory swietnie sprawdzal sie w epizodach grajac drobnych cwaniaczkow, zlodziei, metow i pijakow. Np. w 07 zglos sie.

#2 25-03-2007 12:26:04

autovidol
Użytkownik
Od: Opole

Re: Mariusz Gorczynski etatowy pijak

na komuny paryskiej 7 jechał żeby nie skłamać w 14 odcinku, wtedy też jacek rzucił do niego niezapomniane hasło "usługę niedokończoną uważa się za niebyłą" a kasia do przydlaka powiedziała "marek"

Chwileczkę, ja zaraz zaraz... zaraz.
Zygmunt! Cho no
Uważaj tramwaj! Widzę... siedemnastka!
Stachu! Cho no

#3 28-03-2007 19:45:33

Rob-Chłop
Użytkownik
Od: Warszawa

Gorczyńskiego pamiętam też z kroniki filmowej (któraś z tych, co na DVD je wydali). Grał oczywiście pijaczka, a była to prowokacja - ostro "urżnięty" Gorczyński próbował wsiąść w biały dzień do ciężarówki i badana była znieczulica społeczeństwa - czy ktoś zareaguje, czy nie? W jednym tylko przypadku jakiś koleś złapał go za wsiarz i na MO zaprowadził, w pozostałych zaś ludzie tylko się patrzyli. Wszystko okraszone służalczym i zaangażowanym komentarzem bodajże Łapickiego - najbardziej chyba wierzącym w ideały komuny aktorem, co słychać w każdym jego słowie.

Gorczyński miał też fajny epizod w "co mi zrobisz..." gdzie zagrał pana Wisiornego od fiata kabrioleta (przy okazji - niezły był tam epizod Franciszka Trzeciaka, który zacjąąąąga w jeden jedyny unikalny sposób. To ten gość co mówi, że "POSZŁEM kupić margarynę...")

Spowodu zabraknięcia towaru spszedasz wszczymana.

#4 29-03-2007 16:26:33

Maaciass
Użytkownik

Dobra scena z Fiaciorem :)..Dobrą postać stworzył również w 2 odc "07-Zgłoś Się" pt.Wisior.Grał Kieszonkowca z ciętym językiem i dobrymi tekstami..A nazywał sie Edward Gabor.Pozdro

#5 31-03-2007 17:29:15

scorpio44
Użytkownik
Od: Elbląg

Może zaczynamy już popadać w jakąś paranoję, ale po przeczytaniu informacji, że grał w odcinku "Wisior", zacząłem się zastanawiać, czy to przypadek, że w "Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?" nazywał się Wisiorny. :)) To tak trochę tytułem nawiązania do innego wątku z naszego forum.

A co do Trzeciaka i jego tekstu o margarynie, to ja od zawsze zwracam na to uwagę (bo często gęsto ludzie nie zauważają), że gość, który potem poprawia Wisiornego, że mówi się "zdążam", a nie "zdanżam", wcześniej mówi "poszłem" (a może "weszłem"?) i "proszem pana".

#6 31-03-2007 20:20:29

Majkel
Użytkownik
Od: Gdynia

scorpio44 :

Może zaczynamy już popadać w jakąś paranoję, ale po przeczytaniu informacji, że grał w odcinku "Wisior", zacząłem się zastanawiać, czy to przypadek, że w "Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?" nazywał się Wisiorny. :)) To tak trochę tytułem nawiązania do innego wątku z naszego forum.

Też mnie to zawsze zastanawia. Ja myślę, że to celowe nawiązanie. W końcu "07-zgłoś się" zaczęto kręcić od 1976 roku. "Ci mi zrobisz, jak..." powstał w 1978 roku. Osobiście obstawiam, że nazwisko Wisiornego jest efektem pojawienia się tego aktora wcześniej w "07 zgłoś się" w odcinku "Wisior". Zbyt duży to by był zbieg okoliczności. Zresztą, co to za dziwne nazwisko "Wisiorny", żeby je samemu wymyśleć. Pewnie Bareja pamiętał charakterystczną rolę Górczyńskiego w "Wisiorze" i stąd pomysł na takie nazwisko.

#7 03-04-2007 20:00:00

autovidol
Użytkownik
Od: Opole

no w 07 grało wielu ciekawych aktorów, wogóle był to ciekawy serial, a najlepszy odcinek to "zamknąć za sobą drzwi"

Chwileczkę, ja zaraz zaraz... zaraz.
Zygmunt! Cho no
Uważaj tramwaj! Widzę... siedemnastka!
Stachu! Cho no

#8 04-04-2007 00:39:32

logon
Użytkownik

scorpio44 :

A co do Trzeciaka i jego tekstu o margarynie, to ja od zawsze zwracam na to uwagę (bo często gęsto ludzie nie zauważają), że gość, który potem poprawia Wisiornego, że mówi się "zdążam", a nie "zdanżam", wcześniej mówi "poszłem" (a może "weszłem"?) i "proszem pana".

Ten dialog to wygladal tak:

T: Prosze Pana, w zeszlym tygodniu postawilem samochod na strzezonym parkingu, prosze Pana, to mi wycieraczki i kolo ukradli, a teraz weszlem zeby margaryne kupic, to mi tame postawili, barany.

G: Ja nie wiem, tez jezdze samochodem tak samo jak Pan i nigdy mi nic nie ukradli i zdanzam na czas, prosze Pana.

Jezeli chodzi o 07 zglos sie to Gorczynski gral postac Gabora takze w odcinku pt. Strzal na dancingu, zlodzieja Soroki w odc. Skok smierci + (epizod na bazarze i podkladanie glosu w odc. Zlocisty). 

A tak w ogole to Gorczynski w swoich ostatnich rolach wygladal na mocno "przetrenowanego".

#9 Wczoraj 20:40:22

FrankJScott
Użytkownik

In reply to the people talking about detox lymphatic massage, website for massage services, lymphatic massage what is it, amazing massage & wellness i, attention massage, good massage therapist near me, relax with massage, pain killer massage, massage appointment book, wellness spa,  I highly recommend this our website about Pyeongtaek business massage site or place to massage, ctr massage, biggest massage, about spa massage, massage & relaxation, balance therapeutic massage, wellness center spa, targeted massage, lymphatic drainage massage therapist, lymphatic drainage melbourne, as well as this i loved this for Pyeongtaek business massage blog bearing in mind lymphatic massage therapists near me, pain during massage, difference between deep tissue massage and swedish massage, home lymphatic drainage massage, massage spa in home, deep muscles massage, ldm massage near me, give yourself a lymphatic drainage massage, biggest massage, massage melbourne, not to mention this more about the author about Pyeongtaek business massage tips which is also great. Also, have a look at this top rated Pyeongtaek business massage link not forgetting sites such as massage & wellness spa, your body massage, massage on the go, lomi lomi massage courses, massage come to my home, massage place on, book massage now, lymphatic drainage massage therapist near me, home massagers, after a lymphatic drainage massage, on top of this cool Pyeongtaek business massage url not to mention in the moment massage, proper massage, massage services, my massage spa, spa body massage,  a knockout post about which is worth considering with excellent massage, drainage spa, a day massage, deep tissue massage step by step, wellness relax spa,  for good measure. Check more @ Updated Laser Facial Skin Treatment Tips 1_84c67

Stopka forum