Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Jak wiadomo, był to nieodłączny praktycznie duet przy realizacji filmów i zastanawia mnie fakt że nie przeciągnieto tej współpracy na seriale, Zmienników i Alternatywy. Czy ktoś coś wie dlaczego ? Pokłócili się czy Tym miał bana na Woronicza ?
Jeżeli chodzi o kłótnie i konflikty między nimi, to wiem, że dość poważny miał miejsce na samym początku współpracy, w trakcie realizacji "Bruneta..." (stąd Tym jako scenarzysta w napisach figuruje jako Andrzej Kill i nie gra głównej roli, choć początkowo taki był plan). Ale dlaczego po "Misiu" ich drogi się rozeszły, to nie wiem.
No właśnie, tajemnicza sprawa...
Może to jest wyjaśnione w książce "Miś, czyli rzecz o Stanisławie Barei" Macieja Łuczaka ?
Ktoś może czytał ?
Nie ma tam chyba niczego na ten temat. Chociaż ostatnimi czasy uskutecznia się u mnie mimo młodego wieku skleroza, więc nie mówię tego na 100%. ;) :)
Ja miałem kiedyś czytać, ale jakoś mnie zniechęciły recenzje zarzucające tej książce płytkość.
Ja bym raczej powiedział, że w tej ksiąźce panuje taki bałagan, jak w filmach Barei. ;) :D Tyle że raczej autor tego nie zamierzył.
No trudno, jedyna nadzieja na dowiedzenie się prawdy to zapytać Tyma osobiście, na jakimś chacie czy coś.
Nie dam teraz głowy, ale wydaje mi się, ze Tym wspominał o tym w wakacyjnym wywiadzie dla Rzepy. Tylko nie pamiętam, co mówił na ten temat. Ale na bank nie było żadnej kłótni.
Aktualizacja:
Tym mówił w tym wywiadzie, że miał współtworzyć scenariusz do "Zmienników", ale nie pozwoliły mu na to terminy.
Jordan :
Ja miałem kiedyś czytać, ale jakoś mnie zniechęciły recenzje zarzucające tej książce płytkość.
Posiada dużo błędów rzeczowych, ale mimo to warto ją przeczytać, bo ukazuje nam Stasia Bareję od strony prywatnej.
Okres "Alternatyw 4" i "Zmienników" to czas w którym chyba drogi Bareji i Tyma chyba się już rozeszły. Tak mi się wydaje. Nie wydaje mi sie, żeby Tym wraz z Bareją miał pisać scenariusz do "Zmienników". Pisał z nim Jacek Janczarski, a pierwotnie miał to robić niejaki Jacek Snopkiewicz. Tym już nie miał zadnego udziału w tych serialch Barei. I właśnie dlatego, że w latach 80. drogi obu panów sie rozeszły niedawno była idealna okazja, żeby to nadrobić - Tym mógł, a wrecz powinien zainteresować się realizacja "Dylematu 5", co wyjaśniłem szczegółowo w poście o tym serialu. W zeszłym roku był bardzo zajęty "Rysiem", którego dopiął na ostatni guzik i z kontynuacją "Alternatyw 4" postąpiłby napewno tak samo. Powinien zainteresować sie ta sprawą i porosić TVP, żeby odczekali rok i dali mu zrobić ten serial.
Dlatego, jak zacznie się coś dziać w kwestii kontynuacji "Zmienników", to niech Pan Tym jakoś włączy się w jej realizację. Dobrze by było, żeby współtworzył scenariusz, a najlepiej, żeby w ogóle objął pieczę nad serialem, który być może powstanie w przyszłości - czyli został wspołscenarzystą, reżyserem i producentem.
Ostatnio edytowany przez Ciapulek (27-04-2007 22:11:32)
Ciapulek :
Nie wydaje mi sie, żeby Tym wraz z Bareją miał pisać scenariusz do "Zmienników". Pisał z nim Jacek Janczarski, a pierwotnie miał to robić niejaki Jacek Snopkiewicz.
MaJor wspomniał o wywiadzie z Tymem, w którym powiedział, że miał współtworzyć scenariusz, ale nie pozwoliły mu na to terminy. A ja teraz potwierdzam (bo od tamtego czasu natknąłem się na ten wywiad gdzieś w necie). ;)