Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Witam!
Dzieki porzadnej jakosci obrazu na DVD, udalo mi sie wreszcie zauwazyc tabliczke z nazwa ulicy przy ktorej mieszkali Koniuszkowie.
A wiec bylo to przy ulicy Irysowej. Ulica ta jak najbardziej istnieje, jest dosyc krotka, i wedlug planu znajduja sie tam domki jednorodzinne, a wiec wszystko by sie zgadzalo. Dom Koniuszkow miesci sie w okolicach stacji metra Sluzew, i calkiem blisko od bloku Pioreckich.
Cos czuje, ze sie tam niedlugo wybiore z aparatem cyfrowym ;)
haha - niezłe jaja. na irysowej mieszka moja ciotka :) istotnie stoją tam takie domy, ale 2 ostatnie adresy to już 15 piętrowe wieżowce - w jednym z nich mieszka moja ciotka.
Ostatnio edytowany przez Rob-Chłop (17-11-2006 00:39:58)
Rob-Chłop :
haha - niezłe jaja. na irysowej mieszka moja ciotka :) istotnie stoją tam takie domy, ale 2 ostatnie adresy to już 15 piętrowe wieżowce - w jednym z nich mieszka moja ciotka.
Hmmm, te 15-pietrowce moglyby wyjasniac obecnosc blokowisk w scenie z Marianem popisujacym sie za kolkiem 1313 ;)
Co do tabliczki z nazwa ulicy w filmie, to widac ja kiedy 1313 nocna pora podjezdza pod dom Koniuszkow (wtedy kiedy pijaka "mdli" na widok zboczenca ;) ).
Ostatnio edytowany przez Inspektor Belon (17-11-2006 00:50:48)
Inspektor Belon :
Rob-Chłop :
Hmmm, te 15-pietrowce moglyby wyjasniac obecnosc blokowisk w scenie z Marianem popisujacym sie za kolkiem 1313 ;)
Co do tabliczki z nazwa ulicy w filmie, to widac ja kiedy 1313 nocna pora podjezdza pod dom Koniuszkow (wtedy kiedy pijaka "mdli" na widok zboczenca ;) ).
tak tak, już zauważyłem :) natomiast nie sugeruj się tymi wieżowcami, one są z innej części miasta - stawiam na Ursynów - wówczas rozkopany i rozgrzebany, bo tam na Irysowej uliczki są ciasne i małe i nie było tam tyle przestrzeni na szaleńczą jazdę - w okolicach 1985 i 1986 roku przyjeżdżałem na Irysową bardzo często, jak jeszcze moja babcia żyła, która też tam mieszkała. Zatem scena z Marianem była kręcona gdzie indziej
Ostatnio edytowany przez Rob-Chłop (17-11-2006 00:54:57)
Uwaga uwaga! Wybralem sie dzisiaj na Irysowa z aparatem i udalo mi sie znalezc chate Koniuszkow :)
Dokladny adres to Irysowa 11, a budynek obecnie nalezy zdaje sie do jakiejs firmy.
Po drugiej stronie ulicy jeszcze widac te stara tabliczke z nazwa ulicy (uwieczniona na filmie). Obok stoi rowniez stary, drewniany slup telegraficzny, ktory trzymal pijaka :D
Ulica jest jednokierunkowa, ale obecnie ruch prowadzony jest w odwrotnym kierunku niz w latach, kiedy krecono serial.
No ale do rzeczy:
1) Domek:
http://img175.imageshack.us/img175/5181/pb170005ih4.jpg
2) Widok ogolny na ulice (nie widac tu domu Koniuszkow, ale fotka moze sie przydac mimo wszystko):
http://img86.imageshack.us/img86/1374/pb170003tv1.jpg
Oczywiscie jesli administratorzy strony chcieliby wykorzystac te zdjecia, to nie ma problemu! ;)
no no no nie wiedzialem ze koledzy sa z warszawy i ze az tylu was bo nie macie nic podpisanego pod nickiem
A może ktoś by się wreszcie wybrał na Cześnika 1? Mówię "wreszcie", bo pomysł odszukania domu Koniuszków i domu Flory (i okolicy) został kiedyś na forum rzucony razem.
scorpio44 :
A może ktoś by się wreszcie wybrał na Cześnika 1? Mówię "wreszcie", bo pomysł odszukania domu Koniuszków i domu Flory (i okolicy) został kiedyś na forum rzucony razem.
Moge sprobowac skoczyc na Czesnika w przyszlym tygodniu (albo nawet w niedziele jesli trafi mi sie chwilka).
Przy okazji Puszczyk tez mi chodzi po glowie (=blok Mroczkowskiego).
No i jest jeszcze blok Kluska (tam gdzie go kolega biegacz zaczepia).
no wlasnie apelowalem kiedys o blok kluska, tylko nie wiem gdzie on mieszkal mowil raz adres "aleja gerber 15" ale nie wiem czy dobrze uslyszalem
Muszę pogratulować kolegom, którzy wytropili dom Koniuszków. Good Job !
Ale ten dom to faktycznie tylko na firmę sie już nadaje, z tyłu postawili jakiś blok i jak tu siedzieć w ogrodzie ?
WRC, dobrze pamiętasz, tyle że ten adres był chyba fikcyjny.
acha to dlatego jak kiedys sprawdzalem na planie wawy to nie bylo takiej ulicy a ja myslalem ze byla ale w PRlu (LPRu) a po 1989 zmienila nazwe
Inspektorze Belon, czy nie udało Ci się przypadkiem wykonać większej liczby zdjęć z tego miejsca? :) Jeśli tak, to prosiłbym o wysłanie ich na adres:
jordan wiadomo-jaki-znaczek zmiennicy.com
Pojawią się na stronie przy okazji najbliższej aktualizacji, która, ze względu na niesprzyjające warunki klimatyczne, będzie miała miejsce w bliżej nieokreślonej przyszłości. Ale kiedyś będzie ;)
MaJor :
Inspektorze Belon, czy nie udało Ci się przypadkiem wykonać większej liczby zdjęć z tego
Niestety na razie mam tylko to. Bylo troche ludu na tej ulicy i nie chcialem za dlugo sie tam krecic, zeby ktos mnie czasem za jakiegos terroryste czy wlamywacza nie wzial ;)
Mysle, ze tam jeszcze wroce (mozliwe, ze w niedziele), zrobie fote z innego kata, zrobie fote slupa telegraficznego no i tabliczki z nazwa ulicy z drugiej strony ;)
Jak juz mowilem, postaram sie tez zaliczyc Czesnika i Puszczyka, bo to w sumie blisko, ale to sie zobaczy na biezaco. Najpozniej do przyszlego week-endu powinienem miec to wszystko.
Świetnie! Dom Koniuszków zaliczony.
Co do Puszczyka, to jakiś kolega (nie pamiętam nicku) był na tej ulicy, niestety nieznalazł tego bloku. Jest to gdzieś na forum
Co więcej, Mroczkowski mówił, że jedzie na Ursynów. Z tego co wiem na Urysynowie nie ma tego typu balkonów (w kształcie -I-), są one raczej na Pradze.
albo na sluzewcu gdzie byl blok Kaski, ktory mial taki sam balkon
Ponownie nawiedzilem dzisiaj chatynke Koniuszkow i oto efekt tej wizyty:
Chata widziana z innej perspektywy (+slup):
http://img100.imageshack.us/img100/7854/pb190001lx0.jpg
Tu, pod zielona furka, Kasia parkowala Zuka (niebieska tabliczka z nazwa ulicy wisi po dzien dzisiejszy):
http://img293.imageshack.us/img293/8189/pb190002zn3.jpg
Tutaj dosyc nieudane powiekszenie powyzszego zdjecia, ale do zilustrowania tematu sie przyda:
http://img100.imageshack.us/img100/6844/pb190003od3.jpg
Świetne ujęcia - teraz czekam na dom Oborniaków ;)
eee to malo ciekawe jest poza tym pewnie tej chalpy ze strzechy moze nie byc a i tak nie wiadomo gdzie tej wiochy szukac
A dlaczego dom Oborniaków miałby być mniej ciekawy od innych miejsc? Ogólne założenie jest raczej takie, żeby znaleźć możliwie najwięcej Zmiennikowych obiektów, uwiecznić je i efekt zamieścić na stronce. A co "ciekawe", a co nie, to już jedynie subiektywna opinia.
A jeżeli idzie o Skórzec, to nie trzeba go szukać, bo już kawał czasu temu na forum została zamieszczona informacja, gdzie on się dokładnie znajduje. ;) Jak również ciekawostka, że prawdopodobnie mieszka(ła) tam rodzina Barei.
Dom Oborniaków to ciekawe miejsce, może go nie być już, ale kościół pod którym spała Katarzyna w taksówce musi stać.
a wlasnie skroro mowa o domu (a wlasciwie to to nie byl dom, bo wygladal jak kosciol) przty ktorym spala kaska zanim sie przestarczyla oborniaka, to pojawia sie on w scence dojazdu do warszawy na poczatku 6 odcinka (to jest pewnie ta sama scenka nocna co z oborniakiem, bo miejsce na pewno to samo) tylko po co dawali to samo miejsce jak kazdy pozna ze to jest z innego odcinka wyciete