Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
W serialu pojawia się informacja, że młyn, do którego pojechał maszynopis "Krzyku ciszy" znajduje się w Jeziornej. Dzisiaj przypadkiem natrafiłem na zdjęcie fabryki papieru w Konstancinie-Jeziornej i po porównaniu go z kadrem z filmu, jestem prawie pewien, że to faktycznie to miejsce. Na razie, niestety, nie mogę opublikować rzeczonego zdjęcia. Ale może ktoś z Was posiada przypadkiem jakieś fotki z K-J? Może jakiś album?
Witam!
Odnośnie miejsc w odcinku "Safari" (jazda do Krakowa)
Rzeczywiście jechali przez skrzyżowanie dróg nr 7 i 8 w Falentach pod Warszawą (Kamikaze cholera jasna!), natomiast odcinek z "płyt konstrukcyjnych" musiał być kręcony gdzieś indziej (na 7-mce nie ma takiego miejsca, z resztą droga nr 7 jest szersza). Potem PGR Bogatki (ta wieś znajduje się pod Warszawą, a w filmie miałaby być gdzieś za Chęcinami (zmycie pyły cementowego-cementownie są w Wierzbicy i Małogoszczy koło Kielc). W Krakowie nie rozumiem czemu jechali ulicami (jak powiedział jak mu tam...Englert (vel Rawicz): ze Stradomia na Krakowską i na Plac Wolnica, żeby z powrotem wjechać na Krakowską (to jest jazda w kółko), chyba, że chodziło o zablokowanie tramwajem (na placu Wolnica były jeszcze w 1986 roku tory). Podczas wyjazdu z Krakowa najpierw "1313" jechał ulicą Basztową koło Barbakanu, a potem przez plac Matejki w kierunku Barbakanu (znowu jazda w kółko-wcale nie kierunku Warszawy).
Oglądając po raz kilkusetny ten film wyłapuje się wszystko, ale i tak jest to mój ulubiony polski film!
Pozdrawiam wszystkich, Bartek
lepiej powiedz cos czego nie wiemy...
WRC :
lepiej powiedz cos czego nie wiemy...
Bardzo cenna uwaga :)
Akurat ja w wypowiedzi Fittera22 dostrzegam parę drobiazgów, o których raczej nie było dotychczas. Ale za dużo dubli też jest, to prawda. ;)
odświeżam stary wątek, ale papiernia może przestać istnieć...
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 … ;width=120
Wjazd do mlyna:
https://maps.google.pl/maps?q=konstanci … 79,,2,3.82