Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
powrócę na moment do naszej słynnej ulicy Cześnika aka Dygasińskiego.
Otóż co następuje:
W scenie, gdy mieszkańcy osiedla stoją w kolejce po wodę, znak zakazu wjazdu stoi po lewej stronie ul. Dygasińskiego, natomiast w scenie z Kowalewskim, Ferencym i Tkaczową znak stoi po prawej stronie ulicy. Ponadto widać, że znaki nie są umieszczone "permanentnie" w chodniku, a tylko stoją na przenośnych betonowych podstawach - coś jak parasole ogrodowe. Przy okazji biały pasek na obu znakach ma różną grubość.
Coś mi się zdaje, że ul. Dygasińskiego była zawsze przejezdna, tylko znak został ustawiony albo:
a) specjalnie dla dramaturgii scen z Kowalewskim i jego zazdrosną żoną
albo
b) ponieważ była remontowana studzienka i trzeba było tymczasowo unieruchomić uliczkę
Poza tym "ruchomy" znak i siedzący niepopodal milicjant kojarzy mi się ze stawianiem tymczasowych znaków zakazu gdzie popadnie i polowanie na potencjalnych jeleni, którzy z przyzwyczajenia skręcają w ulicę, którą jeżdżą od lat, a tu BACH! niespodzianka - będzie mandacik, bo od wczoraj mamy nowy znak! Taki motyw pojawił się np. w odcinku 2 serialu 40-latek, gdzie Stefan Karwowski dwukrotnie dał ciała na tej samej ulicy (najpierw został ustawiony znak zakazu, a pod koniec odcinka okazało się, że "znak nie zdał egzaminu i powróciliśmy do poprzedniego rozwiązania".
Co do tymczasowego unieruchomienia ulicy, to taki wariant odpada, bo wtedy musiałby stać zakaz ruchu (B-1). Tu mamy do czynienia z zakazem wjazdu (B-2), czyli z ulicą jednokierunkową (z wjazdem od drugiej strony).
Ostatnio edytowany przez scorpio44 (04-01-2007 17:42:32)
"Łapanie jeleni" występuje również w Misiu - "Tych domów wczoraj jeszcze nie było"
Rob-Chłop :
tylko znak został ustawiony albo:
a) specjalnie dla dramaturgii scen z Kowalewskim i jego zazdrosną żoną
albo
b) ponieważ była remontowana studzienka i trzeba było tymczasowo unieruchomić uliczkę
Poza tym "ruchomy" znak i siedzący niepopodal milicjant kojarzy mi się ze stawianiem tymczasowych znaków zakazu gdzie popadnie i polowanie na potencjalnych jeleni
Wszystkie opcje są równie możliwe ;)
.