Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Stanie w kolejkach to kult u Barei i trudno poszczególne sceny kolejkowe uznawać za nawiązania do poprzednich filmów, tym bardziej że cały wątek kolejkowy to tylko baczna obserwacja codzienności - tam nic Bareja od siebie nie wymyślił ani nawet nie skarykaturyzował, tylko po prostu pokazał.
A co do kolejki pod "Emilią" w "Co mi zrobisz..." - nie wie ktoś może, którym z ludzi w kolejce jest Włodzimierz Press?
Ostatnio edytowany przez scorpio44 (13-11-2006 17:02:09)
to to samo mozna powiedziec o onnich rzeczach, ktore napisaliscie jako nawiazania inna sprawa ze wzialem to juz na sile zeby tez cos znalezc co bylo w innych jego filmach
Włodzimierz Press ? ja tam jakoś Grigorija nie widziałem... :/
Ja też nie, ale wynika z obsady, że stoi w tej kolejce. I logika by podpowiadała, że to któryś z tych dwóch facetów wypowiadających kwestie. Ja niestety pamiętam go głównie właśnie jako Grigorija i zapewne dlatego trudno mi go w tej kolejce wzrokiem wyłuskać.
Kolejne nawiazanie dotyczy watku jednej osoby wspierajacej trud fizyczny innych osob.
W Alternatywach inwalida krzyczy "raaaazem! raaazem!" kiedy mieszkancy pchaja ciezarowke Kotka, natomiast w Zmiennikach to Rawicz dodaje otuchy Jackowi swoimi okrzykami w scenie z wrzucaniem gumowego kawalka betonu na ciezarowke :)
Może i jest to podobne, ale intencje osób wydających te okrzyki są zgoła odwrotne. ;) Dziadziuś w "Alternatywach" jest przykuty do wózka i nie może pomóc w pchaniu, a prawdopodobnie bardzo chciałby. Natomiast Rawicz może, ale nie pomoże, no bo jak to tak... On, wielki gwiazdor, miałby pomóc dźwigać jakiś ciężar?
ja Rawicza porównałbym raczej do Anioła, który zagrzewał do boju lokatorów domu niezależnie od pana Antoniego :) też mi to przyszło do głowy podczas oglądania odcinka Safari na DVD :)
Mroczkowski wypróbowywujący skrzynię do transportu zwłok kłądąc się w niej i zamykając wieko -> Robot EWA-1 leżący w takiej samej skrzyni w "Alternatywach".
A w ogóle ta scena to mi się z horrorem "Drakula" kojarzy:)
Dziwne wypadki samochodowe
1. "Zmiennicy" - cytuję "mysza spadła na fiata ..."
2. "Co mi zrobisz ..." - cytuję "kabriolet"
3. "Brunet ..." - cytuję "... i nigdy nie wpadłem i nie wpadnę" jednak wpadł na budkę
4. "Alternatywy 4" - wypadek "lotniczy"
5. "Miś" - rozpadnięcie się malucha w czołówce
O widzisz, Paweł, poruszyłeś ciekawą kwestię. ;) Nigdy wcześniej o tym nie myślałem, a faktycznie jest to wątek powtarzany w każdym kolejnym filmie. Zacząłem się zastanawiać, czy nie było czegoś jeszcze przed "Brunetem..." i przychodzi mi do głowy tylko kolizja autobusu ciągnącego Fedorowicza z Tymem na rowerze. :)
dziś zwróciłem uwagę na rzecz, która pojawiała się również w Alternatywach. chodzi mi o przepiękny obyczaj grzecznego wypraszania niechcianego petenta za drzwi - myk! pod ramię i mniej lub bardziej uprzejmym tonem tłumaczenie jakiegoś problemu, i ani się biedny człowiek nie zorientuje i już jest za drzwiami!
Robi to np. pani kadrowa Biernacka z Łukasikiem, robi to Łukasik z Marianem Koniuszko.
W Alternatywach hołdował temu pan prezes spółdzielni - m.in. genialna scena z panem Walaskiem, czy też wdową, albo i - ale to już brutalnie - z panem Dionizym.
i ten dialog z podtekstem homoseksualnym :)))
- ja pana pociągnę do...
- TO JA PANA POCIĄGNĘ!!!"
ech... wlasnei mialem o tym napisac ale zapomnialem, bo to przeciez klasyka i az dziwei sie ze nikt tego nie zauwazyl do tej pory i nie napisal, bo to jest ewidentnie widoczne !!!
Rob-Chłop :
dziś zwróciłem uwagę na rzecz, która pojawiała się również w Alternatywach. chodzi mi o przepiękny obyczaj grzecznego wypraszania niechcianego petenta za drzwi - myk! pod ramię i mniej lub bardziej uprzejmym tonem tłumaczenie jakiegoś problemu, i ani się biedny człowiek nie zorientuje i już jest za drzwiami!
Mozesz do tej listy dorzucic rowniez czekajacego usilnie na Poloneza pana Tomasza Burskiego, ktory zostaje elegancko "olany" przez plastycznie uzdolniona sekretarke prezia FSO :)
Nie jest to co prawda bezposrednie wyproszenie goscia, ale mysle, ze mozna spokojnie to podczepic pod ten watek!
Kolejny powtarzajacy sie watek u Barei to technologia wydawania sygnalow dzwiekowych przez informacje lotniskowa albo dworcowa.
Sympatyczna pani z okienka zamiast nacisnac odpowiedni przycisk, to wali albo w szklanke dzwiekowa, albo jakis dzwoneczek (Mis - lotnisko Heathrow), albo podwieszona butelke po wodce wypelniona do polowy woda :)
albo o kraty jak na dworcu w Qtnie
Kolejne nawiązanie do poprzednich filmów u Barei - MIĘSO!!!
Nie ma się co dziwić, bo - po pierwsze - Bareja pochodził z rodizny masarzy, po drugie - mięso było w PRL-u towarem porównywanym dziś z.... no nie wiem z czym, w kazdym bądź razie najbardziej pożądanym.
"Zmiennicy" - kiełbasa z farszem kokainowym jest jednym z głównych bohaterów filmu
"Alternatywy 4" - scena gdy Anioł wchodzi do mieszkania Balcerków a tam mięcho przywiezione ze wsi.
"Co mi zrobisz jak mnie złapiesz" - mięso dla lekarza, które przyniosła pani Lewandowska
"Brunet wieczorową porą" - film ogólnie pod znakiem kaszanki - kaszankę je Michał Roman, kaszanki jest pełna lodówka w warsztacie samochodowym.....
"Miś" - "tu jest kiosk Ruch-u - ja tu mięso mam!" ;)
:)
Helmutt, wątek mięsny ja bym odpuścił na tej samej zasadzie, co kolejkowy. ;) Powiedziałbym wręcz, że trudno, żeby w filmie obrazującym problemy czasów PRL-u nie pojawił wątek mięsa (jako obiektu pożądania), i nie uznałbym tego za nawiązania do poprzednich filmów.
Z niejakim zdziwiwieniem i żalem przeczytałem tutaj opinie na swój temat i na temat mojej pracy nad serwisem filmpolski.pl Zapewniam, że nie olewam nikogo, a wszelkie opóźnienia wynikają jedynie z faktu, że serwisem zajmuję się prawie jednoosobowo, zajmuję się niezliczoną ilością seriali a nie tylko "Zmiennikami" a każda przysłana mi poprawka, aby mogła pojawić się w serwisie musi być sprawdzona (przepraszam, że nie wierzę na słowo, ale te zmiany są oczywiste tylko dla ich autorów). O informacjach przysłanych przez Pana "Scorpio44" nadal pamiętam, a "płyty ze "Zmiennikami" leżą na moim biurku i czekają na sprawdzenie. Niestety, doba nie jest z gumy, a rodzina też swoje potrzeby ma... Pozdrawiam
A z Zmiennikach tak samo jak w Misiu mamy Prezesa Klubu Sportowego. W Misiu jest nim Ryszard Ochódzki i jest to klub Tęcza, a w Zmiennikach jest nim Kłusek i jest to klub Ogniwo. Prezesem klubu jest również Gonschorek w Niemczech. Różnica jest tylko w tym, że w Misiu prezesem klubu jest główny bohater, a w Zmiennikach są to bohaterowie drugoplanowi, którzy pokazują się w nie wszystkich odcinkach.
Bardzo ważne i dość istotne nawiązanie dotyczące nielegalnej produkcji środka oszołamiającego zwanego "BIMBREM".
W "Zmiennikach" produkcją wspomnianego wyżej "BIMBRU" zajmuje się Mastalerz (Mieczysław Czechowicz), także w "Poszukiwany, poszukiwana" zajmuje się pewien człowiek jak on to nazywa "badaniem zawartości cukru w cukrze". Tego człowieka także gra Mieczysław Czechowicz !
Ostatnio edytowany przez MarekDean23 (17-01-2007 15:46:15)
No i jeszcze Balcerek i jego znajomi też pędzili bimber !
Chłopaki, a kto w tamtych czasach nie pędził bimbru? :D To również life, a nie nawiązania do filmów. No ewentualnie za nawiązanie w tym wątku można by uznać osobę Czechowicza (chociaż Mastalerz mało ma raczej wspólnego z "profesorem" z Poszukiwanej...).
Np nawiązanie do "Bruneta Wieczorową Porą". Chodzi oczywiście o "Jasiu, jako uczeń na praktyce musisz wiedzieć". W filmie był to wycięty pracownik MPO, grany przez Kobuszewskiego, a w "Zmiennkach" recepcjonista, który przyuczał do fachu nowego boya hotelowego.
"Ciapul! Nie powielaj ciekawostek!!!!!" :D Było, było.
Swoją drogą można by powiedzieć, że jest to nawiązanie do nawiązania. ;) Bo przecież rozmowa Jasia z mistrzem w "Brunecie..." jest oczywistym nawiązaniem do pamiętnego Dudkowego skeczu (zresztą pióra scenarzysty "Bruneta...", czyli... no zgodnie z napisami, Andrzeja Killa ;) ).
Kolejne nawiązanie - PIJACZEK.
W "Zmiennikach" pojawia się kilka razy wiecie ten elegancik co na słup mówi krawężnik, co chciał się zawieść na KOMUNY PARYSKIEJ 7.
W "Brunecie ..." pijaczka gra sam Bareja
W "Alternatywach ..." kumple Balcerka (on sam też)
W "Misiu" węglarze