Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Zamurowane mieszkanie.
2 różne bloki można zauważyć podczas gdy Jacek zjeżdża na linie na balkon
i gdy "Ksywa handluje z małolatem piętro niżej. Zauważyłem, że są to dwa różne mieszkania a może i bloki
Dołącze później foty
Trzeba się dokładniej przyjżeć
Ano! Balkon przez który Jacek dostaje się do mieszkania oraz ten, gdzie dochodzi do wymiany handlowej to w obydwu przypadkach mieszkania Lachmana 6.
Z tą różnicą, że leżą one po przeciwnych stronach budynku, na co wskazuje inny układ okien względem balkonu.
Jeszcze inny układ futryn okiennych dostrzec można w scenie, w której Ksywa "kitra" się przed komisją inwentaryzacyjną pod balkonem ze swoim dobytkiem.
Zatem mamy już trzy mieszkania uchwycone w "szóstce".
Reasumując:
- handel między Ksywą ,a dzieciakiem to mieszkania od strony ul. ZWM (fot. 1)
- scena z Żytkiewiczem i opuszczającym się na linie ów złodziejem to lokale od strony alei Anody (fot. 2)
- wiszący pod balkonem Ksywa to mieszkania ulokowane pośrodku budynku (fot. 3)
fot. 1
fot. 2
fot. 3
Pewności stuprocentowej jednak nie mam, bowiem na Stokłosach jest kilka wielkopłytowców z taką elewacją, lecz po jaką cholerę ekipa filmowa utrudniałaby sobie robotę, "skacząc" z bloku na blok dla jednej sceny.
Ostatnio edytowany przez LuK4sz (24-07-2014 10:18:41)
W przypadku sceny z małolatem, to prawdopodobnie scenę łatwiej było nakręcić z podnośnika, przy niskim bloku. Natomiast w scenie schodzenia z dachu wyższy blok robił dużo lepsze wrażenie. Często jeszcze jednym wyznacznikiem lokalizacji zdjęć, są warunki oświetleniowe.
Ostatnio edytowany przez YACEK (06-07-2014 22:39:39)
Racja. Screen'ując ten kadr fot. 1 też przeszła mi myśl z tym podnośnikiem. Perspektywa ujęcia z góry nieco wymusza jego użycie w tym przypadku.
BTW...widok z autentycznego balkonu mieszkania, w którym zamurowano Ksywę:
Ostatnio edytowany przez LuK4sz (24-07-2014 10:21:27)