Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Niebieski dym w silniku dwusuwowym oznacza po prostu ze jest spalany olej wraz z benzyną! Oczywiscie to jest normalna sprawa bo przeciez wiadomo, że do silnika dwusuwowego miesza sie benzynę wraz ze specjalnym olejem w odpowiednich proporcjach! :)
A może po prostu silnik był zepsuty i olej dostawał się do komory spalania? Może być coś takiego.
Bubu105 :
Miałem 4 Trabanty, 5 Wartburgów, 7 Syren, Barkasa, Jawę
Z tego wnioskuję że 105 za nickiem to twój wiek - tyle pojazdów zjechać :D
.
wg mnie był to sztuczny dym taki jak teraz na imprezach zapodają, jak dla mnie nie wyglądał na silnikowy i tyle więc sprawa czy to był dwutakt czy czterotakt, wankla, diesla, hybrydowy, w układzie V czy W schodzi na drugi plan
Wątpię, żeby to był sztuczny dym, ale może...
Oglądałem, 100% że to Trabant
Jordan :
Bubu105 :
.
Zjechałem jeszcze więcej (niestety są na świecie jeszcze czterosuwy) :)
Bubu105 :
Jordan :
Bubu105 :
.Zjechałem jeszcze więcej (niestety są na świecie jeszcze czterosuwy) :)
ale na szczęście etap dwutaktów mamy już zamknięty raz na zawsze ! (oczywiście w silnikach samochodowych a nie np. okrętowych)
zależy dla kogo, ja wolę dwusuwy...
A zanieczyszczenia?
To może żeby było ekologicznie przerzućmy się na ryksze rowerowe... a przepraszam, to nie na nasz klimat - spadnie śnieg... mam na myśli Zimę oczywiście....
hmmm... zanieczyszczenia są, ale trudno co robić, ale z drugiej strony wiele Golfów, Polonezów i innych beczek mają taki stan że bardziej zanieczyszczają środowisko...
a co ma baba do anteny ? jeśli chodzi o beczki to moja ma niespełna 30 lat i nie dymi pod obciążeniem na czarno tak jak np nowy passat czy audi, porównuje oczywiście silniki wysokoprężne
chodzi o auta w nienajlepszym stanie, jakich wiele u nas...
nie chodzi o stan tylko o technologię, nasza sie zatrzymała po II wojnie światowej, malucha, syrenkę czy warszawę czuło sie jeszcze przez 20 minut po przejechaniu bo wtedy każdy miał w dupie ochronę środowiska no ale skoro kopcił znaczy ze zapalił, więc radość była niesamowita...
Bubu105 :
Oglądałem, 100% że to Trabant
A może miał zjechane uszczelniacze zaworowe? W początkowym etapie zużycia uszczelniaczy dym wydobywa się z rury wydechowej przez kilka, kilkanaście sekund od momentu odpalenia zimnego silnika i po chwili dymienie ustaje. Przy zużytych uszczelniaczach podczas dłuższego postoju olej spływa po popychaczach do cylindrów (czy coś w tym rodzaju) i po odpaleniu ulega spaleniu razem z benzyną. Miałem tak w escorcie. Jak postał kilka godzin to po odpaleniu była dosłownie zasłona dymna, a jak pochodził ze 30 sekund to przestawał dymić.
to wtedy dym byłby czarny, jedyne logiczne wytłumaczenie to zużyte tuleje cylindrowe, tak też czy siak uważam że to sztuczny dym
U mnie kopciło na biało
bo miałeś simeringi zajechane
autovidol :
bo miałeś simeringi zajechane
No to może ten meraś też miał simeringi padnięte?
Ale zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Jakim cudem w wyniku awarii tylnego mostu w jednej chwili odpadły mu równocześnie oba tylne koła? A bębny (czy tam tarcze, nie wiem) zostały! Chyba powinno być w filmie powiedziane, że "tylne koła na śrubach z ołowiu" a nie tylny most! Koła by chyba nie odpadły gdyby most szlag trafił!?
zgadza się, most to most a koła to koła, a z tyłu miał hamulce bębnowe (ostatni model z tego typu hamulcami), jego następca segmentu E czyli W114/W115 miał tarcze na obu osiach
Obywatel Monte Christo 2
http://pl.youtube.com/watch?v=JTfI92nIqeU
YACEK :
Obywatel Monte Christo 2
Hehe, dobre...
YACEK :
Obywatel Monte Christo 2
Świetne!!! :)
na rajdach jest to bardzo czesta sytuacja