Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Może najpierw Kasia zespawała fotel, po pewnym czasie popsuł się znowu, więc zespawała znowu i zamieniła z fotelem pasażera w żółtej, a do czerwonej zamontowała fotel kierowcy z żółtej 1313. Tylko dlaczego po prostu nie wkręciła siedzenia pasażera?
To ja troszke z innej beczki. Pod koniec 9 odcinka, kiedy Jackowi spada na ziemie obraczka dyskretnie ofiarowana mu przez niejakiego "pana R.", po uderzeniu ziemi robi ona halas jakby spadla przynajmniej na beton albo asfalt. Tymczasem akurat wtedy Kasia i Jacek stoja na piaszczystym terenie, ktory skutecznie tlumi tego typu dzwieki.
Też mnie to zdziwiło. Ale to wszystko wina dźwiękowców. Takie kwiatki wtedy się robiło. Ja zauważyłem również, że taksiarze 1313 bardzo często jeżdżą z niedomkniętymi drzwiami.
hah no tak w czasach gdy nie bylo zamku centralnego to bylo czeste
He he. Dokładnie. A jeszcze jedna ciekawostka. Pewnie ktoś już to zauważył. W 15 odcinku jak Ksywa opowiada Jackowi jak to mu "ze 30 kilo ubyło" ma wciągnięty brzuch. Ale jest to o tyle zabawne, że Kobuszewski za wcześnie "puszcza" brzuch.
no jasne to trudno nie zauwazyc wiec pewnie nitk nie mowil nawet o tym, ale jemu jakoze jest szczuply to nie bylo problemu zagrac a z tym ze za wczesnie brzuch puszcza to musze zwrocic uwage na to (w ogole smieszna ta scenka jest dla mnie jak pokazuje ile schudl)
On ten brzuch wciągnął żeby wzbudzić jeszcze większą litość u Jacka.
I to stąd widzimy ten zabieg w filmie.
Jordan :
hah a u nas wzbudzic smiechm jak to w komediach
w ogole uwielbiam jana kobuszewskiego jest niesamowity !!!
Jordan :
Też o takiej wersji pomyślałem, ale de facto puszcza zbyt wcześnie. Popieram Kolegę WRC, Kobuszewski jest the best!!!
fromthesecondside :
Może najpierw Kasia zespawała fotel, po pewnym czasie popsuł się znowu, więc zespawała znowu i zamieniła z fotelem pasażera w żółtej, a do czerwonej zamontowała fotel kierowcy z żółtej 1313. Tylko dlaczego po prostu nie wkręciła siedzenia pasażera?
Kasia nie mogła zamienić fotela kierowcy z fotelem pasażera.We fiatach w fotelach prowadnice od środka są wyżej niż ten na zewnątrz.
A propos tego, że na początku odc. 8 taksówka nie ma drzwi... to cała ta sekwencja scen wewnątrz samochodu była chyba kręcona na lawecie. Jest dużo ujęć z różnych punktów, każdy aktor ma swoją kamerę :) Kamery musiały być na masce, przy prawych drzwiach przednich i tylnych. Trudno byłoby kierować w takich warunkach. Poza tym może to tylko wrażenie, ale wydaje mi się, że krajobraz za oknem i przejeżdżające wozy są takie jakieś niskie :) No i w momencie 5:28 widać na kolumnie kierownicy znów jakiś mikrofon, ale to może być do porozumiewania się z bazą.
O lawecie to już chyba wszyscy wiedzą zresztą do dziś sie tak kręci tego typu sceny.
Raczej nie używali kilku kamer wszystko sie kręci jedną kamerą powtażając.
Chyba jedyną sceną w całym serialu nagrana z dwóch kamer jest odpadanie kół od mercedesa.
Ostatnio edytowany przez YACEK (06-08-2008 12:30:59)
Że się w ogóle używa lawety to wszyscy wiedzą (i to wcale nie jest oznaka dawnych czasów :D) , ale w tej scenie? :)
Ostatnio edytowany przez Pleban (06-08-2008 14:56:08)
Witam o tym że baza WPT to baza TVP chyba każdy już wie ale nie wiem czy ktoś oglądając 15 odcinek usłyszał jak podczas licytacji i wypowiadania przez Stanisława Lesiaka słowa Safari słychać dźwiek tak jakby wywoływania na plan jakiegoś aktora bądź też może niedotyczyło to zmienników tylko kręcony był inny film ciężko zrozumieć co tam słychać ale coś słychać z takim typowym dla krecenia filmu echem
No i oczywiście intro :D intro jest perfekt tylko mam pytanie do ludzi co mają prawko i auto z manualną skrzynią też dodajecie gazu lewą nogą i wciskacie hamulec lewa?? bo w intro wyraźnie widać jak jacenty przekłada nogę z gazu na hamulec (lewą nogę) chyba ze biedak buty nosi odwrotnie prawy na lewy a lewy na prawy:D
Widocznie przy kręceniu tego ujęcia siedział na prawym fotelu i noge miał przełożona na strone kierowcy.
Gdyby miał tam obie nogi to by zasłonił światło i nic by nie było widać :)
a co do tego dzwieku na licytacji?? ktoś coś powie?? Apropo zdun to jechałem tam niedawno z sochaczewa do kutna po samochód i wydaje mi sie ze mogą być te zduny bo widać tam sklep z pod którego gliniaże sie nie chcieli przenieść bo gdzie bedą mieli bliżej do sklepu niz tu i to wszystko wyglada tak jak w zdunach ale niepamietam czy w filmie było widac kosciół
Dla mnie to w ogóle noga obuta w ten szałowy adidasik, na początku znajduje się gdzieś między gazem a hamulcem, nie dotykając tego pierwszego. A co do filmowania nóg podczas jazdy, obecnie z powodzeniem można to zobaczyć na relacjach z rajdów. Tylko pewnie wtedy, a raczej na pewno, nie było takich kamer.
Pleban :
Dla mnie to w ogóle noga obuta w ten szałowy adidasik, na początku znajduje się gdzieś między gazem a hamulcem, nie dotykając tego pierwszego. A co do filmowania nóg podczas jazdy, obecnie z powodzeniem można to zobaczyć na relacjach z rajdów. Tylko pewnie wtedy, a raczej na pewno, nie było takich kamer.
Nie mieszajmy filmu i telewizji. O ile w telwizji prawie zawsze relacjonuje się żeczywistość to w filmie raczej mamy do czynienia z inscenizacją. Generalnie chodzi tu o inny efekt estetyczny.
Nie sądzisz chyba że to ujęcie z nogą było kręcone podczas jazdy.
Jeśli właściciel nogi siedział na prawym fotelu to mam nadzieję, że na postoju :D
W maluchu nie ma tunelu a pedał gazu jest na tyle charakterystyczny że nie sposób pomylić.
Przedewszystkim widzimy tam samo cięgno. Żeczywiście pedał był z podłogi w starszych egzemplażach ale konstrukcja polegała na tym że sam element plastikowy był mocowany na podłodze ale popychał cięgno mocowane u góry. W większości fiatów tego typu ten plastikowy pedał jest urwany i widać właśnie taki zagięty drut. W póżniejszych fiatach już nie było tego pedała z podłogi dlatego że tunel na skrzynie polonezowską był szerszy i wymusił tą zmianę.
Ostatnio edytowany przez YACEK (11-08-2008 23:15:41)
No pamiętam jak u mojego dziadka we fiacie z 1982 roku był taki zagięty drut bo był urwany ten plastik a w maluchu są pedału bardzo małe i zresztą było by widać inną wykładzinę brak konsoli środkowej.A tak wogóle to o którym odcinku wy mówicie czy przypadkiem nie o 8 fartowny dzień?
wystarczy spojzeć na gumy na pedałach widac ze to kant a nie maluch
Wtopa. To oczywiście nie maluch tylko duży fiat, odwołałem się do DVD. Bardzo przepraszam, palnąłem jak łysy o beton.
Chodzi o odcinek pierwszy