Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
ogladajac dzisiaj 14 odcinek natrafilem na pewne miejsce, ktore do tej pory nie wiedzialem gdzie sie znajduje, ale dzieki fotkom z serialu kolegi z forum "w labiryncie" dopiero dzisiaj rozpoznalem to miejsce, gdy ogladalem "zmiennikow"
lokalizacja ta pojawia sie az w 3 filmach:
- "w labiryncie" (blok durajow),
- "co mi zrobisz jak mnie zlapiesz" (scenka z zastawionym wyjazdem z parkingu a tuz obok jest poczta)
- i w "zmiennikach" w scence, gdy kaska z jackiem dowiadujac sie o pustostanie podjezdzaja na postoj taksowek, aby przekazac pijaka chcacego dojechac na komuny paryskiej
owe skrzyzowanie to znajduje sie na warszawskim powislu - ulice ludna/solec
po prawej stronie, tam gdzie stoja samochody przy bloku (blok durajow z "labiryntu") byl postoj taksowek, gdzie przekazano pijaka do taksowki parzydlaka:
z tego miejsca nadjezdzalo 1313 nie bylo wtedy budynku po lewej (ING), w tym tez miejscu byla scenka z "co mi zrobisz..." z zastawionym wyjazdem z parkingu i "cabrio" zrobionym z fiata 125p:
a oto juz to skrzyzowanie z szerszego widoku:
Ostatnio edytowany przez WRC (02-09-2008 18:49:39)
Ubiegłeś mnie WRC:)
To moja dzielnica.
Poczta na ul. Ludnej występowała także w serialu "Polskie drogi"
Ostatnio edytowany przez YACEK (07-09-2008 13:55:30)
hahahah dzizys... gdybym wiedzial, ze wkleisz tez to nie wklejalbym ja
no ale na szczescie kazde jest z innego widoku, jak bede w wawie to musze tam skoczyc z 3 powodow - 3 filmow
a od kiedy wiesz o tej lokalizacji ??? bo widze fotka zimowa, chyba ze tez zapozyczona jak moja
Ostatnio edytowany przez WRC (02-09-2008 17:25:29)
Fota moja zrobiona w styczniu 2008.
Mieszkam dwie ulice dalej od tego miejsca.
Ostatnio edytowany przez YACEK (02-09-2008 18:34:30)
a to skoro wiedziales juz wtedy, ze to to miejsce to szkoda, ze nie powiedzialas juz wtedy no ale teraz to juz nie ma znaczenia
a mam jeszcze pytanko... nie wiem ile masz lat, ale skoro tak blisko mieszkasz to moze widziales jak krecili kiedys labirynt ???
Ostatnio edytowany przez WRC (02-09-2008 18:42:42)
Nie daleko jest jeszcze mieszkanie Kłuska, a za tym wysokim blokiem znajduje się supermarket gdzie sprzątaczka podaje kurczaka brudną szmatą :)
Mam 25 lat . Nie pamiętam jak kręcili ale koleżanka ze szkoły mieszkała w tym wysokim bloku.
Ola córka Durajów chodziła do tej samej szkoły podstawowej co ja.
Tak naprawdę to była chyba córka Pawła Karpińskiego reżysera.
Generalnie polska kinematografia upodobała sobie warszawskie powiśle, właściwie w co drugim polskim filmie są jakieś sceny nakręcone w mojej okolicy. Podejrzewam że chodzi tu o szczególny klimat wokół wiaduktu Mostu Poniatowskiego. Mieszka tu wielu reżyserów i aktorów także z filmów Barei.
Ostatnio edytowany przez YACEK (02-09-2008 21:58:24)
ooo a to sie duzo teraz dowiedzialem... mowisz, ze aktorzy tu mieszkaja ???
mowisz, ze wiesz gdzie blok kluska, czyli ze mozna liczyc na fotki
widze, ze barei ulubione dzielnice to mokotow i powisle - powiem, ze jak bylem tam to m isie bardzo spodobalo jakos tak inaczej tam jest, nie wiedzialem, ze tyle filmow tam krecono jak mowisz
acha jakbys mogl konretnie powiedziec gdzie dokladnie obok bloku durajow znajduje sie ten sklep z klientami, ktorych sie nie obsluguje z "co mi zrobisz..."
Ostatnio edytowany przez WRC (02-09-2008 22:38:01)
cholera tam rzeczywiscie jest poczta, wiec pewnie wtedy tez byla, ciekawe czy wnetrze tez...
co do miejsca z cabrio to widze teraz zamkniete jest nie da sie zaparkowac ciekawe czemu, to teren prywatny ??? co znajduje sie w tym budynku ???
dzieki za foty
Stoi namazane, że jakaś brama wjazdowa. Pewnie dlatego, żeby fani Barei tam nie organizowali zlotów ;)
pewnei tak... ale co do tego rejonu to dziwi mnie, ze nikt jeszcze tego nie odkryl wczesniej gdzie to jest, bo nie wiem konkretnie kiedy YACEK
jak patrze na fotke tej poczty to przypomina mi sie jak krzakoska do niej wlazi i kolega krzakoskiego podjezdza pod poczte na rowerze a wewnatrz slychac "piosenke o zdrowiu"
Ostatnio edytowany przez WRC (03-09-2008 08:20:00)
Wnętrze też było tej poczty. Jak byłem mały to pamiętam że wyglądało taj jak w filmie ale do dziś wiele się zmieniło. Za to na zewnątrz widać jeszcze dziury po aparacie telefonicznym z którego kolejno dzwonili po dźwig i po motocykl Gorczyński i Pawlik.
Bareja pewnie kręcił te sceny dlatego że Tym ma Warszawskie mieszkanie niedaleko i najwidoczniej "obczaił miejscówkę"
Sklep od brudnej ściery jest zaraz za tym wysokim blokiem ok 20m. Co ciekawe wyglądał tak jak w filmie jeszcze 5 lat temu. Moja babcia zawsze kupowała tam wędliny.
W budynku ze sceny "cabrio" na dole jest studio fryzur Leszka Czajki a na górze biura.
Kiedyś była tam kawiarnia którą szczególnie upodobała sobie warszawscy milicjanci, tzn. przyjeżdżali na przerwę.
Foty porobię w czwartek!
Ostatnio edytowany przez YACEK (03-09-2008 20:05:06)
dzieki serdeczne koledze !!! to ten telefon naprawde byl a nie tylko w filmie
a czy to prawda ze mieszkanei barei blyo w tej kamienicy rochowicza z "poszukiwany..." ???
Posz/Posz bylo krecone w wiekszosci w domu Barei. Kamienica jest na warszawskiej Woli przy ulicy Walicow. Nie wiem, czy poddasze Rochowicza bylo krecone tam czy u Barei.
Yacek, dobry chlopie... Jestes obeznany w technice telewizyjnej w charakterze, czy w ogole???
Kier.Prod.T.Garwanko :
Posz/Posz bylo krecone w wiekszosci w domu Barei. Kamienica jest na warszawskiej Woli przy ulicy Walicow. Nie wiem, czy poddasze Rochowicza bylo krecone tam czy u Barei.
bardziej na grzybowskiej, bo taki zapewne ma adres, chociaz jest na skrzyzowaniu grzybowska/walicow
Kier.Prod.T.Garwanko :
Yacek, dobry chlopie... Jestes obeznany w technice telewizyjnej w charakterze, czy w ogole???
Taka praca :)
Chyba wezmę kamerę i zrobię wideo reportażyk Powiślańskimi śladami Barei.
Jak ktoś chętny to zapraszam do współpracy!
Ostatnio edytowany przez YACEK (03-09-2008 14:40:50)
ja bylbym chetny ale nie do wspolpracy, bo to niemozliwe z oczywistego powodu, ale do ogladniecia
zajebiscie, ze cos takiego planujesz
Ostatnio edytowany przez WRC (04-09-2008 18:31:07)
Ogólnie, mam trochę innych fotek z miejsc i filmów barei oraz innych reżyserów, zrobione przy okazji moich wizyt w W-wie, ale to już wymagałoby założenia innego wątku na innym forum :)
To co mam, to wspomniana kamienica Barei, pałac w Zatorach, zakład Pol-Pimu z "Co mi zrobisz.." i kamienica służącej (Zofia Merle) dyrektora Krzakoskiego, Maszynohurt z "Nie lubię poniedziałku", klinika doktora Lubicza i i jego dom :), stacja benzynowa AGIP oraz szpital na Lindleya z "07 zgłoś się", blok inż. Karwowskiego oraz Filtry - miejsce pracy Madzi Karwowskiej oraz inne ze Zmienników, które tu już właściwie są (Skórzec, ul. Irysowa, Dygasińskiego itd.).
Jak ktoś chce, to mogę wysłać mailem. :)
ja chce na maila !!!
tylko jak mozesz nie wysylaj mi:
- szpital na Lindleya z "07 zgłoś się",
- blok inż. Karwowskiego oraz Filtry - miejsce pracy Madzi Karwowskiej
- klinika doktora Lubicza i i jego dom
- kamienica Barei
Scena przy poczcie.
Miejsce po aparacie telefonicznym.
Sklep
Kawałek dalej idąc ul. Ludną dochodzimy do skrzyżowania z ul. Okrąg.
W tym miejscu Lesiak i Michalik liczyli kroki.
W tym kierunku poszedł Lesiak.
Bareja wyjątkowo upodobał sobie ul. Ludną
Ostatnio edytowany przez YACEK (04-09-2008 13:31:55)
dzieki za foty !!! jakbym byl w tym sklepie to bym spytal czy maja ta foto-liste klientow, ktorych nie oblsuguja hahaha
Yacek otrzymales e-mail. Sprawdz :D
Kier.Prod.T.Garwanko :
Yacek otrzymales e-mail. Sprawdz :D
Ok doszło.
Ostatnio edytowany przez YACEK (05-09-2008 12:43:02)
Kolego Yacek! Tyle ciekawostek... Gratulacje!