Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Aha :)
Borewicz piszczał na piachu a jacek na trawie:D Piękna wpadka dźwiękowców.
http://pl.youtube.com/watch?v=9qG01fLmB … re=related
to prawda pamietam jak borewicz fiacikiem piszczal rajdujac po off roadzie szukajac psa
ale dopiero teraz to zauwazyles w zmiennikach ??? bo ja tez juz to dawno widzialem, ale taka mala wpadka, ze nawet nie podejmwoalem tematu
Mógł piszczeć lewymi, nie zjechał nimi z asfaltu
A może to było specjalnie tak zrobione.
tak odcinek z psem wtedy borewicz piszczał cóż za pamięć a odnośnie piszczenia jacka to nie ogladam aż tak od deski do deski żeby wszystko pamiętać ale myśle ze mógł zapiszczeć lewym przednim kolem napęd quattro sie właczył
Przecież to dogrywany dźwięk później w studio. Wielbiciele twóczości Barei powinni wiedzieć, że takich "wpadek" były setki w każdej jego komedii. Co do Borewicza to inna sprawa. W wielu produkcjach sensacyjnych rodem z PRLu zauważyłem, że samochody milicyjne na obrazie ruszają lub hamują normalnie, a dźwięk dograny jest do tego w wersji "agresywnej", czesto nawet na chama. Tak było w "Kapitan Sowa na tropie" (notabene też Bareja), "Przepraszam, czy tu biją", "07 zgłoś się" i paru innych mniej znanych.
Ale trzeba oddać słuszność, że w "07 zgłoś się" te samochody były często autentycznie katowane i dogrywanie specjalnego dźwięku nie było konieczne :) Udzielało się tam kilku najlepszych wówczas rajdowców, m.in. Marek Varisella.
Ostatnio edytowany przez Pleban (20-10-2008 01:12:43)
Ja bym tego nie rozpatrywał w kategorii wpadki. Technika w tamtym czasie była nieco mniej zaawansowana i montaż dźwięku w produkcjach kręconych na taśmie filmowej był bardzo siermiężny. Nie wszystkie kamery zapisywały dźwięk trzeba było nagrywać na specjalnych magnetofonach a potem synchronizować z obrazem. Zresztą do tego celu służy "klaps" nagrywany chwile przed kręceniem ujęcia. Montażysta synchronizuje uderzenie klapsa w dźwięku z tym co widzi na obrazie. Poniżej na klapsie opisany jest tytuł, numer ujęcia i inne informacje dotyczące parametrów obrazu i dźwięku.
Jest też pewna zasadność obowiązująca wtedy i dziś. Gdy kręci się ujęcia w planie ogólnym to trudno jest nagrać dźwięk idealnie dlatego dołącza sie do dźwięku oryginalnego efekty. Efekty dźwiękowe tak jak muzyka mają nam zwiększyć głębię odczuć oglądanego obrazu, raz rozbawić a innym razem przestraszyć.
Bareja lubił zabawy efektami dźwiękowymi np. w "Alternatywy 4".
PS. W dzisiejszych serialikach też zdarzają sie samochody piszczące na piasku.
Ostatnio edytowany przez YACEK (20-10-2008 10:12:54)
YACEK :
Ja bym tego nie rozpatrywał w kategorii wpadki.
Ja też nie, dlatego użyłem cudzysłowia.
A mnie jeszcze zastanawia kwestia paliwa lotniczego. Te zlewane do beczek (bezposrednio ze "skarbów naszego nieba") miały 98 oktanów a po przewiezieniu Jelczem do CPNu Ceglarka juz miały najwyzej 60 oktanów, czyżby to było te ochrzszczone z wodą? "Śmierć dla każdego fiata".
PS
"Jakie mamy kozyści z lasów ...
... - przyrost ludności
- co?
- mój strszy brat ma trudnosci lokalowe i co weekend przyjeżdza..."
hahaha
A tu (5:38) wyraźnie widac dezodorant (lub coś w tym stylu) jak Mroczkowski gasi papierosa (jeden z moich ulubionych odcinków).
wwwyoutube.com/watch?v=5tQDHQR99yc
Ostatnio edytowany przez Pawel-FSO (12-11-2008 17:38:34)
jezeli juz cytujesz to poprawnie a nie jak dyslektyk... pisze sie "korzyści"
Ostatnio edytowany przez WRC (12-11-2008 20:52:05)
Pawel-FSO :
A tu (5:38) wyraźnie widac dezodorant (lub coś w tym stylu) jak Mroczkowski gasi papierosa (jeden z moich ulubionych odcinków).
wwwyoutube.com/watch?v=5tQDHQR99yc
od dawna wszyscy o tym wiedza
WRC :
Pawel-FSO :
wwwyoutube.com/watch?v=5tQDHQR99ycod dawna wszyscy o tym wiedza
ale jeszcze nikt o tym nie napisał ;)
Pewnie już było, ale z braku czasu trudno mi sprawdzić, żeby nie powtarzać wątku... Niebieski fiat Jacka i Stasia zmienia kolory bocznych napisów. Z czarnych na biale i odwrotnie :)
Było :)
wszystko juz bylo a z tym plomieniem jest chyba nawet w ciekawostkach na stronce o ile pamietam, bo w koncu skads sie o tym dowiedzialem
Ostatnio edytowany przez WRC (13-11-2008 14:11:32)
Było, było tylko nikt nie umie pokazać gdzie!
Może tutaj? http://www.zmiennicy.com/ciekawostki/pr … nek-3.html
O kolorach napisów również jest w ciekawostkach.
scorpio44 :
Może tutaj? http://www.zmiennicy.com/ciekawostki/pr … nek-3.html
.
Istotnie jest.
Pawel-FSO :
A mnie jeszcze zastanawia kwestia paliwa lotniczego. Te zlewane do beczek (bezposrednio ze "skarbów naszego nieba") miały 98 oktanów a po przewiezieniu Jelczem do CPNu Ceglarka juz miały najwyzej 60 oktanów, czyżby to było te ochrzszczone z wodą? "Śmierć dla każdego fiata".
PS
... - przyrost ludności
- co?
hahaha
A jaką barwę miało te paliwo?
Barwę to raczej trudno określić, na filmie specjalnie nie widać. W każdym bądź razie mieszała się z "żółtą" E94. ;)
Pawel-FSO :
PS
... - przyrost ludności
- co?
hahaha
chyba bardziej Starem 244
U nas w Straży mają takiego Stara.
duzo jest jeszcze w polsce takich starow (szczegolnie w malych miasteczkach, w osp) to byly bardzo ladne ciezarowki