Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Tak sobie myślę,czy nie kupić 125p,odpicować i naprawdę jeździć na taksi? Czy to miałoby dziś,w dobie Mercedesów sens?
Gdyby fiat był w kolorze takim jak 1313 czyli bursztynowym L79, to sporo osób mogłoby zrozumieć dowcip :)
Nie chodzi o dowcip.A czy nie ma jakichś norm ekologicznych??????????????
Nie. Popatrz sobie, co jeździ na taksówkach.
Nie ma żadnych norm przecież duży fiat to normalny samochód.A ja to myślałem nad takim pomysłem (ale czy to się opłaci) założyć Warszawskie Przedsiębiorstwo Taksówkowe i zrobić kilka fiatów ze zmienników, min. 1313, i zrobić wszystkie taksówki tak jak te z PRLu żeby miały poltaxy (no i kasy fiskalne schowane pod fotelem lub półką kierowcy) stare koguty i radiotelefony, anteny na szybach, noi najważniejsze takie same napisy na drzwiach jak ze zmienników i ten sam numer telefonu 818.
Poltaxa nikt ci przecież chyba nie zalegalizuje
No i trzeba kupić prawa do nazwy WPT.
A ma je ktoś wogóle?
Coś takiego w sumie mogłoby jeździć jako „Przewóz osób”, ale bez napisu TAXI na dachu.
Istnieje już firma we wrocławiu WPT radio taxi 9199
fromthesecondside :
A ma je ktoś wogóle?
Coś takiego w sumie mogłoby jeździć jako „Przewóz osób”, ale bez napisu TAXI na dachu.
Taaa tyle że nie jest to legalne (albo opcjonalnie nazwijmy to nieuczciwe wobec legalnych taksówkarzy) Nie robiłeś nic (żadnych szkoleń , koncesji , fiskalizacji kasy , nie płacisz ZUSu , nie masz działalności ) i jeżdzisz sobie na krzywy ryj bez papierów na takich samych prawach jak taksówka , mało stajesz na postojach taxi nie posiadając koncesji czyli zezwolenia na stawanie na postojach w mieście wydaną na twój konkretny samochód . Czemu owy proceder kwitnie i w dużych miastach takich jak Wwa ma się dobrze ? Bo nie ma nikogo kto by sprawdzał legalność taksówek stojących na postoju . Stwierdzicie pewnie że się czepiam ale niektórzy taksiarze ledwo wyrabiają (sieroty albo tylko płaczą jak to im zle bo nie umieją złapać zlecenia ) a taki przewóz osób im kosi klientów . Oni mają papiery na legalu , opłacają ZUS , korporacje a tamci ? Nic nie płacą , nic nie włożyli w pracę oprócz samochodu a odbierają im kasę .... Słuszność przewozu osób pozostawiam Wam do oceny
Ostatnio edytowany przez TAXI 666 (22-11-2008 11:13:21)
Owszem, trochę nieuczciwe, ale to jest jedyna metoda na w miarę wierną odtworzoną 1313
Mi chodzi o to żeby założyć taką firmę, legalnie z nazwą Warszawskie Przedsiębiorstwo Taksówkowe Warszawa i żeby jeździły na taxi tylko Polskie Fiaty 125p lub Fso 1500 zrobione tak samo jak te ze zmienników i na bazie zrobić takie hasła jak w zmiennikach.Ale hasła to i tak sobie porobię w pokoju i popowieszam na ścianach i prospekty Fiatów.Wiem jeszcze że na lato albo na następną zimę biorę się za 1313 żółtą oczywiście.
Tak się nie da, musisz mieć nowoczesny taksometr, kasę i taksówkarskie oznaczenia
No i na remonty wysłużonych 125p, które nawet jako nowe "miały jakieś felerki", też trzeba wyasygnować odpowiedni budżet. Ale ja kibicuje takim odjechanym inicjatywom, więc trzymam kciuki :)
Taksówkarskie oznaczenia mogą być na drzwiach takie jak w zmiennikach, a kasa fiskalna by była na drugiej pułce lub przy lewarku skrzyni biegów.
jak rozumiem chesz zrobic taka taxowke i jezdzic nia ??? moze gdzies to bedzie mozliwe, ale nie w warszawie,
bo tam sa obecnie inne oznaczenia jak np. pasek zoltoczerwony na drzwiach
A to w jakimś innym mieście tak zrobię(albo spróbuję ale myślę że sie uda).A tak przy okazji to wrzucę fotkę mojej naklejki.
A jak nie wyjdzie to od czasu do czasu będę w moim mieście jeździł na taxi repliką 1313.
przeciez mozna se zrobic taxi a nie jezdzic nim, tak jak inni ktorzy juz zrobili wlasnie przerobki wpt 1313, zatem nei bedzie problem z wyjazdem a ta naklejka to zupelnie jak z 1313
Boczne oznaczenie na przednich drzwiach mogłoby wyglądać tak:(przykład)
WARSZAWA
[ 7888 ]
A z tyłu słuchawka z napisem Radio Taxi i nasz numer telefonu. A na dachu epokowy kogut,w środku Poltax(niedziałający) ,no i normalny taksometr.
Tą naklejkę to kupiłem do 1313.
Hmm ja to chcę zrobić tak:
WPT
[1313]
lub tak: lub z innym miastem bo nie wiem czy w warszawie to zrobię:
WPT WPT
[1313] [1313]
WARSZAWA Biała Podlaska lub włodawa
bo mi trochę daleko do warszawy.
ma byc oryginal a chcesz dawac napis "warszawa" ???
WRC :
przeciez mozna se zrobic taxi a nie jezdzic nim, tak jak inni ktorzy juz zrobili wlasnie przerobki wpt 1313, zatem nei bedzie problem z wyjazdem a ta naklejka to zupelnie jak z 1313
Tak też można a żeby sie miśki nie czepiali w dzień jeżdzić z zasłoniętym kogutem Taxi i po herbacie (bo może zechcą skontrolować czy to taryfa i masz uprawienia) z zasłoniętym kogutem nawet gdyby to była prawdziwa taksówka może prowadzić ją osoba "prywatna" , wtedy nie ma opcji żeby się czepiali , bo o sam kogut taxi mogą się czepić (że używasz koguta Taxi na "cywilnym samochodzie).Bo w świetle przepisów jest samochód osobowy , ciężarowy i taryfa
Ostatnio edytowany przez TAXI 666 (27-11-2008 22:38:50)
Stasiek,jest już firma WPT(patrz wyzej)
No ale głównie chodzi mi o to żeby jeździć repliką 1313 na taxi a firma może nazywać się inaczej ( chodzi tu o oznaczenia).A czego mają się czepiać że kogut taxi jest na dachu przecież widać że to by była 1313
A to w jakimś innym mieście tak zrobię(albo spróbuję ale myślę że sie uda).
Wszędzie musisz coś mieć. Najlepiej byłoby odpuścić sobie cały zarobkowy przewóz osób, zasłaniać czymś TAXI, zrobić na oryginalną i będzie akurat.
A czego mają się czepiać że kogut taxi jest na dachu przecież widać że to by była 1313
Nietaksówka nie może mieć i tyle.