Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Witam. Mam do was prośbę dotyczącą radiotelefonów w 1313 i centrali. Chodzi mi o nazwy tych urządzeń, czy da się jakoś popodłączać tak żeby była radiostacja w domu i w samochodzie i żeby to działało, bo chciałbym mieć wszystko w swojej replice co w zmiennikach i działające i gdzie to można kupić.
Też się na tym za bardzo nie znam, ale to musiał być sprzęt UNITRY. :)
Trzeba ustalić coś: czy to ma służyć tylko za dekorację, czy również do gadania? Bo jak do gadania to niestety potrzebne są odpowiednie pozwolenia (no chyba, że się zadowolisz zwykłym radiem CB, co w sumie też takie głupie nie jest).
Ewentualnie musiałbyś zrobić sobię licencję krótkofalowca i wtedy byś mógł gadać na dużej ilości pasm i z różnorodnego sprzętu przestrojonego na adekwatne częstotliwości.
Co do radyjek używanych w serialu, niestety nigdzie nie było ich widać. Ale taxi wtedy korzystały ze sprzętu jedynie słusznej rodzimej marki Unitra/Radmor. Wrzuć sobie hasło "Radmor" w rubryce "Radiokomunikacja" na Allegro i troche tego powinno wyskoczyć. Dizajn i komfort użytkowania nie powalają, ale wbrew pozorom to był całkiem niezły sprzęt. Pod względem czułości i selektywności odbiornika walił na łeb niektóre dzisiejsze wynalazki made in China.
No ja myślałem żeby normalnie gadać przez ten sprzęt ale nie chcę się bawić w załatwianie pozwoleń więc tylko radiotelefon na ozdobę do samochodu, a głównie chodzi mi tutaj o mikrofon.
No to jak ma być na ozdobę to kup jakiś mikrofon i go przyczep na sztukę.
No dobra ale radiotelefon też kupię. A jaką nazwę może mieć ten mikrofon( typ model)?