Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Witam jestem wielkim fanem twórczości Pana Barei Stanisława,co Wam będe ludzie mówił skoro tu też jesteście i za to Jesteście Wielcy że jest nas garstka fanatyków jego dzieł.
OK ale takie pytanie a mianowicie czy w serialu tak samo jak w Alternatywy 4 była z następną emisja zmieniane lekko aczkolwiek ważne dialogi?nie mówie że cały czas tzn.byłem na straonie A4 i tam jest w ciekawostkach również napisane że w jakimś odcinku kiedyś jakiś aktor mówił coś a w tych,np. emitowanych w TV mówi co innego i się zgadza ja mam starszą wersje A4 a czy ze Zmiennikami było podobnie czy dali sobie spokój?
Sorki Przyjaciele jeśli poruszyłem już istniejący gdzieś temat.
Pozdro dla WAS.
Ostatnio edytowany przez mike150usa (19-01-2009 14:00:45)
Witaj!
W przypadku A4 cenzura dzialala dosc ostro. Taki byl to "czasokres"
W Zmiennikach nie ma zbyt duzo poprawek cenzorskich. System socjalistyczny sypal sie juz i nie bylo sensu tego ukrywac.
Kier. Prod. ma rację.
Podobno darowali sobie cenzurę Zmienników między innym z powodu śmierci Stanisława Barei.
Na stronie jest o tym artykuł.
Ostatnio edytowany przez YACEK (19-01-2009 17:46:11)
Z tego co wiem od człowieka który pracował przy produkcji Zmienników ingerencja cenzury była i to co dzisiaj oglądamy nieco różni się od oryginalnych list dialogowych.
Nie trzeba cenzury żeby lista dialogowa różniła się z tym co jest nagrane. Albo wręcz zadziałała auto cenzura.
Przypominam że w przypadku A4 zmianą ulegały całe sceny albo je całkiem wycinano.
Ostatnio edytowany przez YACEK (19-01-2009 20:15:27)
No bo np. Przyjaciele w przypadku A4 ja ma wersje gdzie Pan Bareja(jako dzielnicowy PARYS) mówi o flagach coś a w innej wersji o co widziałem jest zupełnie co innego i mnie interesje czy w Zmiennikach tez tez takie coś się dbywało?czy yło póżniej cenzurowanie (niepotrzebne!!!!!!!!!!!) przez tvP.
PZDR
Z tymi Alternatywami to raczej nie chodzi o to że TVP coś zmieniała. Prawdopodobnie istnieją dwie kopie oryginału z innymi dialogami zmontowanego już w czasie produkcji. Od zdjęć do pierwszej emisji minęło kilka lat więc taka sytuacja mogła mieć miejsce. A w to że teraz ktoś przy tym grzebał nie uwierzę.
ZDK - Ingerencje oczywiscie byly - wystarczy wspomniec slynna scene z Twoim nickiem :D
Podobno podtekst byl polityczny, tak powiedzial MS, ale nie zdradzil jaki.
Tak samo scena z samolotem i zrzutem paliwa.
była też jeszcze jedna aluzja z wykorzystaniem mojego nicka tylko nie pamiętam już czy w Zmiennikach ale chyba tak która brzmiała jakoś tak: "ziemię do kwiatów wozić a nie porządnych ludzi zaczepiać, ty... " czy coś w tym rodzaju
Zatrudnijmy kogoś kto potrafi czytać z ruchu ust i się dowiemy.
ziemiadokwiatów :
"ziemię do kwiatów wozić a nie porządnych ludzi zaczepiać, ty... " czy coś w tym rodzaju
Co mi zrobisz jak mnie złapiesz, scena kłótni w kolejce :)
Kier.Prod.T.Garwanko :
ZDK - Ingerencje oczywiscie byly - wystarczy wspomniec slynna scene z Twoim nickiem :D
Podobno podtekst byl polityczny, tak powiedzial MS, ale nie zdradzil jaki.
A czego on może się obawiać po tylu latach, chyba raczej już nic mu nie grozi za ujawnienie tej informacji, komuna już dawno się skończyła a teczki uboli i im podobnym to niedługo każdy będzie mógł sobie poczytać
TRoCIn :
ziemiadokwiatów :
"ziemię do kwiatów wozić a nie porządnych ludzi zaczepiać, ty... " czy coś w tym rodzaju
Co mi zrobisz jak mnie złapiesz, scena kłótni w kolejce :)
Proszę, proszę kto to się odezwał :) Dziękuję kolego, ale czy aby jesteś pewny że to z Co mi zrobisz jak mnie złapiesz a nie ze Zmienników?
W "Co mi zrobisz..." ten wers pojawił się na pewno. A co do obaw p. Szytenchelma, czy mu coś grozi czy nie - nie wiadomo, ale może zwyczajnie z szacunku dla autorów, których już nie ma. On był tylko wykonawcą.
ziemiadokwiatów :
ale czy aby jesteś pewny że to z Co mi zrobisz jak mnie złapiesz a nie ze Zmienników?
http://www.youtube.com/watch?v=q9ut3jdWBVc dokładnie 1:00 minuta filmiku :)
Ziemio! widać że nie znasz innych filmów Barei :)
Do TRoCIn: a tego nie wiedziałam...a raczej nie pamiętałam, dzięki :)
mnie się wydaje że ta aluzja występuje jeszcze gdzieś w zmiennikach i że słyszałam ją z ust krzyczącej kobiety
Do Jacek: zdarzyło mi się obejrzeć kilka, jednak Zmiennicy to Zmiennicy! Za to wychodzi na to że kolega TRoCIn jest wytrawnym znawcą innych filmów Barei :)
Ostatnio edytowany przez ziemiadokwiatów (21-01-2009 19:13:21)
i że słyszałam ją z ust krzyczącej kobiety
Kobietą to akurat on był w innym wcieleniu, i to przebraną za mężczyznę
Dziś sobie przeanalizowałem tę scenę i wydaje mi się ze Maryś na początku mówi - Precz ze wsią... ale co jest dalej
to nie wiem.
To by się nawet zgadzało bo w sumie co robi baba z banią mleka w mieście.
Ostatnio edytowany przez YACEK (21-01-2009 23:47:11)