Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Mi sie podoba pokazanie PRL-owskiej Polski i ciekawe przygody bohaterów, oraz oprawa muzyczna jest genialna!!!!!!!!!!!!!!!!
MI PODOBAłA SIę TA SCENA GDZIE RERZYSER BAREWICZ PODPALIł TEGO MERCA
Ja cenię "Zmienników" za ten humor i za pokazanie mi jak się żyło w PRL-u.
Pamiętam premierowy odcinek i choć miałem wtedy tylko 11 lat dokładnie pamiętam jak rodzice czekali na pierwszy odcinek.
Według mnie ZMIENNICY to najlepszy polski serial komediowy. Doskonała muzyka, wspaniali aktorzy, liczba postaci i wątków.
Nawet postacie występujące w epizodach zapadają w pamięci widza. Np. kanar w tramwaju- "... w takim razie poproszę bambosze" albo pijak "... do roboty lecę". Nie sposób wybrać najzabawniejszą postać z tej prostej przyczyny, że jest ich mnóstwo. No i ta muzyka, przecież ona mówi wszystko o danej sytuacji, łączy w sobie momentami grozę i komedie, rzeczy wydawałoby się nie do połączenia.
Za pojazdy.Mam na razie Komara 2320(sztywniak-pedałowiec),ale kocham 125p i 126p.
Serial ma coś w sobie to napewno,fajne dialogi,śmieszne sytuacje,absurdalne hehe rewelacyjne a teraz to powrót do młodych lat i przypomnienia sobie w jakimś stopniu czasów PRL oraz powrót do Warszawy z tamtych lat.
autovidol :
serial jest zajebisty bo można by stwierdzić że był kręcony na podstawie autentycznych wydarzeń,był krótki, od czegoś się zaczął i na czymś sie skończył a nie przez 1000 odcinków było mielone to samo, tak samo 07 zgłoś się, janosik, alternatywy 4, i nawet nie boję sie powiedzieć, że czterej pancerni i hans kloss są lepsze od obecnego kiczu
Aurea dicta. Dzisiejsze seriale naprawdę zasługują na miano kiczu. Pozbawione są jakiegokolwiek sensu. I o ile Bareję można oglądać w nieskończoność,to kto po dwudziestu latach zechce oglądać np. "Samo życie",lub te wszystkie seriale z miłością w tytule? Nawet nie staram się pamiętać tytułów. Po co? W przeciwieństwie do "Zmienników" nigdy nie staną się kultowymi serialami. I te występujące w nich gwiazdki. Może grać fatalnie,ale zna odpowiednią osobę. Albo wie jak sprawić przyjemność całej ekipie i już dostaje rolę. Właściwie mnie to nie dziwi. Byle jaki serial,byle jaka gwiazdka.
Ja jednak odróżniałbym serial od opery mydlanej. "39 i pół" to jeden z ostatnich, które mi się podobają. Przerysowany tak samo jak komedie Barei, ale tak samo jak do powyższych, mogę często do niego wracać. A np. "Kiepskich" uważam za produkcję na miarę "Alternatywy 4" naszych czasów.
Również uważam że 39 i pół to całkiem spoko serial. Tak samo lubiłem "Odwróconych" ogladać. Kiepscy niestety ostatnio trochę się popsuły, ale da się wytrzymać. Natomiast te wszystkie telenowele i te programy typu Jak oni śpiewają, Taniec z gwiazdami, Taniec na lodzie, Gwiezdne cyrki itd... to powinni wyrzucić z telewizji na dobre.
"Kiepscy" to rzeczywiście świetny serial. Wśród współczesnego serialowego gówna jest prawdziwą perełką. Ale obecnie mało jest dobrych seriali. "Kiepscy" to wyjątek. Nie przepadam za Karolakiem,toteż nie miałam przyjemności oglądać "39 i pół". Ale skoro twierdzisz,że jest dobry,muszę wierzyć. Znasz zapewne powiedzenie :"verbum sapienti sat". Mądremu wystarczy słowo. Mnie wystarczy Twoje zapewnienie,że jest on dobry. Choć "Zmiennikom" z pewnością nie dorówna.
Do Ceglarka. Za słowa o usunięciu "Tańca z gwiazdami" i podobnej szmiry masz u mnie plus. Jeszcze dwa i....
Zgadzam się w 100 procentach!! To, co się dzieje w dzisiejszych czasach w telewizji jest karygodne...
Ja jeszcze lubię "KRYMINALNYCH", których niestety wycofano z emisji. Chętnie wracam do pierwszych odcinków i w ogóle całego serialu. Obecnie lubię obejrzeć jeszcze takie produkcje jak "Malanowski...", "Detektywi", ale to, co stworzył Ś.P. Bareja jest warte paru oscarów...
O, można plusy zbierać :)
Głowny bohater 39, chociaż grany przez Karolaka, to wzbudza sympatię od razu. Chociaż ta cała punkrockowa otoczka jest bardzo naciągana, to jednak mamy dużo cech wspólnych :)
Pleban :
O, można plusy zbierać :)
Głowny bohater 39, chociaż grany przez Karolaka, to wzbudza sympatię od razu. Chociaż ta cała punkrockowa otoczka jest bardzo naciągana, to jednak mamy dużo cech wspólnych :)
Zdążyłam zauważyć,że masz poczucie humoru. Już Cię lubię.
Właśnie leci w telewizji Nie ma róży bez ognia. Jest to zaraz po Zmiennikach, Misiu mój ulubiony film pana Bareji. Świetny poprostu
Ceglarek :
Właśnie leci w telewizji Nie ma róży bez ognia. Jest to zaraz po Zmiennikach, Misiu mój ulubiony film pana Bareji. Świetny poprostu
BIEDNY MIŚ
Dla mnie numer jeden by Bareja to "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz" :D
Leci teraz na okrągło w Kino Polska :)
kasia i jacek sa fajni i krashan smieszny
Mnie podoba się cały serial ,ale bardzo go lubię , bo to jest serial MOTORYZACYJNY . Ten serial to też test samochodów , np. Fiat 132p . . --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- -Przychodzi murzyn do kopalni i tyle go widzieli .
Dla mnie najlepsze jest to dosyć fajne poczucie humoru które w bardzo fajny sposób pokazuje czasu PRL - u i pozwalał mi spojrzeć jak się żyło w tamtych czasach bo sam z powodu mojego młodego wieku nie wiem a ten serial pokazał mi właśnie czasu PRL-u ale w bardzo fajnym zwierciadle za co pełen szacunek jest :)
Ten serial jest dlatego wspaniały, że pokazuje czasy ciężkie, straszne, bez widoków na przyszłość w sposób humorystyczny, wesoły, że nawet w trudnych czasach można się śmiać z otaczającej nas rzeczywistości.
Dlaczego lubię Zmienników? Powodów jest wiele.
1. W fantastyczny sposób pokazują klimat PRL. Bez wysilonego negowania, ale i bez specjalnych upiększeń.
2. Fabuła. Nie ma nudnych odcinków, nie ma mało istotnych scen
3. Dobór aktorów i gra aktorska.
4. Oprawa muzyczna
5. Scenariusz
Można wymieniać bez końca...
ze względu na:
-aktorów najwyższej klasy, którzy potrafili wykreować swoją postać, a nie tylko klepać rolę, jak ma to miejsce obecnie (nawet facet ze stacji benzynowej, kelnerka obsługująca Barewicza, cieć z bloku Oborniaka, czy "rura z panią" i wielu innych co potrafili tak odegrać scenę, że zapadali w pamięć)
-świetny scenariusz, który spinał całość wątkiem przewodnim, a jednocześnie każdy odcinek był zamknięty i opowiadał osobną historię
-oczywiście ukazanie czasów PRL-u z ukrytym komentarzem
-serial był (jak większość tworów Mistrza) pretekstem do poruszenia wielu problemów społecznych i politycznych
-genialne dowcipy wynikające z jego świetnej obserwacji ludzi i ich zachowań, wzajemnych relacji
-fantastyczne dialogi, które pasują często do naszych czasów
-ponadczasowość- nadal jesteśmy (bo musimy) być cwani i kombinować
-(jak ktoś wspomniał) samochody-kocham Duże Fiaty i uwielbiam całą ówczesną motoryzację (choć nie zazdroszczę dawnym kierowcom..)
a ponadto:
młody Mieczysław Hryniewicz :P
To już będzie kolejny :)
Jesli chodzi glownie o zmiennikow to bardzo dobrze byla zagrana rola Mariana Koniuszko ale tego prawdziwego z borow tucholskich i jego rodzicow nie wspominam o rolach glownych bochaterow ze wzgledu ze jest to oczywiste ze genialnie zagrali.