Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Za mną od dawna chodzi taki pomysł !! :) I zamierzam zrobić coś takiego, ale nie wcześniej niż za 2 lub 3 lata - mam nadzieję że do tego czasu pozostaną jeszcze jakieś fiaty 125p. Przydałoby się dorwac jakiegos Fiata w dość dobrym stanie. Oczywiście najpierw remonat blacharki i przelakierowanie auta na kolor Safari !! To byłaby najdroższa część inwestycji. Następnie remont silnika zawieszenia itp .-myśle że większość zrobie sam z pomoca Taty ( jest mechanikiem ) a troche na ten temat się wie bo obecnie jeżdże Polonezem Atu Plus :) Następnie ogolne upodobnienie auta do 1313 - dokładne fotki auta - zrobienie numerów bocznych - tutaj zleciłbym robote drukarni a fotki dałbym im za wzór aby wykonali mi dokładne szablony - napis WPT 1313 nie powinien być trudny gorzej bedze z napisem na tylnych drzwiach auta. Kolejno montaż koguta TAXI - myśle że podobny znalazłbym na allegro jakimś targu czy gdzieś. Niewiem tylko czy bez żadnych licencji można jeżdzić z kogutem na dachu ;/ Ale myśle że mało który policjant chciałby wlepić mandat Taksówce 1313 :) Kolejnym elementem są anteny na aucie : ta długa po prawe stronie to zwykła anetena od radia - spotyka się je jeszcze często w starszych typach maluchów a ta z lewej montowana na szybie od drzwi to antena do Radia które służy do rozmów z dysposytorem. Byłby mały problem z jej zdobyciem ale można coś wykombinować samemu. :) Takze plany są ogromne chęci również !! Naprawde pięknie byłoby pomykać takim Fiatem przez miasto - zapewne fajne byłyby rekacje kierowców i przechodniów !! Pozdrawiam i 3majcie kciuki za wykonanie mojego celu !! :)
Pomysł świetny i mam nadzieję, że uda się go zrealizować! :) Przeglądając różne fora internetowe zauważyłem, że już kilka osób próbowało się podjąć zadania zbudowania repliki 1313, ale nigdy nie widziałem zdjęć gotowego pojazdu. Tym bardziej życzę powodzenia :) Co do oznaczeń bocznych, to jeden z Miłośników serialu, który rozpoczął z nami współpracę, jest w ich posiadaniu w wysokiej rozdzielczości. Mam nadzieję, że już niebawem znajdą się one na stronie.
Pozdrawiam
bardzo dobry pomysł, należy wybrać taki sam model ze starym logo FSO i innymi detalami zeby zrobic wierną kopie. Gdybym osobiscie cos takiego robił "wsadziłbym" do omawianej repliki silnik, skrzynię i cały układ napędowy od Fiata 131 Super Mirafiori 1,8 lub 2,0 DOHC zeby nie tylko zadziwić wyglądem 1313 lecz również pozytywnie zdziwić innych uzytkowników aut:) pozdrawiam i zycze spełnienia tego marzenia.
Pomysł nienowy ale godny poparcia, osobiście zalecam kontakt z klubowiczami fsoautoklubu którzy mogą pomóc w doboorze odpowiedniego modelu!Pozdrawiam i życze powodzenia
Do przemalowania polecam lakier Dekoral Zolty - idealny pod pistolet, tylko nie przesadzajcie z rozcienczaniem, bo beda problemy z kryciem, zwlaszcza, jezeli poprzedni kolor byl ciemniejszy. Blyszczy sie jak Autorenolak, a przede wszystkim jest tanszy - za 5 litrow (w zupelnosci wystarcza na cale auto, lacznie z komora silnika, bagaznika i drzwiami) zaplacilem miesiac temu 88 zl. Tak jak Autorenolak, jest to emalia ftalowa (tak zwany syntetyk). I jesli nie dodamy zadnych akceleratorow do lakieru, to musimy byc gotowi na to, ze tak, jak kazdy inny syntetyk bedzie sie utwardzac ok. pol roku - dopiero po tym czasie syntetyki uzyskiwaly pelna twardosc i wytrzymalosc mechaniczna, ktora i tak nie bedzie dorownywac oryginalnym lakierom piecowym - a szkoda...
P.S. Moj Fiat zostal polakierowany w/w emalia, teraz koncze uzbrajanie, na koniec 'odblokowanie' hamulcow i nowy akumulator... i wreszcie w droge!!!
Powodzenia w tworzeniu replik 1313 ;-)
Ja na następne wakacje kupuję fiata z 1978-1980 takiego żeby ewentualnie przemalować, ale najlepiej od razu zóltego i robimy z tatem 1313, sam nie dam rady bo mam 13 lat.Mam już naklejkę NGK, radmora, poltax 211, antene na szybę( nawet 3 sztuki), chlapacze długie nowe fabryczne( widać że w org. 1313 lewy chlapacz jest dłuższy od drugiego).Na razie jestem w trakcie remontu WSKi 175 na zimę zrobię mojego fso 125p z 1986 roku, na wiosnę komara mr 232 a na lato 1313.
Wrziuć zdjęcia swojego fiata
Ostatnio edytowany przez Stasiek (28-08-2008 14:30:00)
pewnie
Ok. jak tylko go skoncze to wrzuce fotki :-)
Czekamy
Od razu do tvn turbo - legendy PRL, tede operacja tuning :)
I Automobilista, Classic Auto oraz youngtimer.pl
Replika powinna zawierać przed wsystkim fiata z lat 80-82, w kolorze L-79 (wyznaczone na 100 % podczas licznych pijackich rozkmin o fiatonie ze zmienników :D ) jest idealny fiat w Warszawie, na Służewcu (polecam obejrzeć, bo nasuwa jednoznaczne skojarzenia :D ) Ul Wiartel. Tylko ma bardzo nerwowego właściciela :(
Naklejka NGK bywa na allegro, ostatnio sobie kupiłem, rozmiar idealny, jak ktos chce moge podac średnice :)
Kolejnym smaczkiem jest breloczek do kluczy, popularny niegdyś Otwieraczo-karabińczyk, z logiem shella. (bywały różne loga). Widac go np. jak Krashan "musiec zażyć lek. Być bardzo chora" :D
Kolejnym gadżetem do 1313 jest lusterko mocowane na ramkę, czarne, chyba jakieś prywaciarskie, wiem gdzie takie jedno jest więc moge da foty na wzór.
Remont silnika mija się z celem, bo fajny był niebieski dymek, który 1313 puszczało pod obciażeniem ;)
Dodtakowo trzeba stjuningowac tylną klapę (koniecznie wersja z dołkiem), bo tamta miała fajne wgnioty :D
Takie tam moje luźne przemyslenia, bo sam miałem rzeźbić replike, ale mi przeszło.
Jak chcecie, to wrzuce fotki tamtego fiata, bo wygląda jak skóra zdjęta z 1313 :D
I ma jeszcze te kółka...metalowe...
Nie gadaj tylko pokazuj!!!
kiedy te fotki?
Chwile potrwa, bo musze znaleźć te foty. Jak już ich nie mam, to podjade w weekend i cykne nowe
super czekamy
Możemy dorzucić do fiacika magnetofon z epoki i puszczać muzyke z serialu, na kasetach oczywiście
Najlepszy do tego byłby fiat z lat ok. 1980-1982
A nawet 78.
wow czyje to Cudo?
gzie je mozna zobaczyc?
to chyba ten sam, ktorego jakis uzytkownik widzial kiedys na bonarce w krakowie
przeca dekle nie te...
W tym świetle wygląda trochę jak ten kartonowy modelik, którego można tu sobie wydrukować i skleić ;)
Polish drift forever!!! :)