Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Odkopię wątek tego odcinka, zauwazyłem w scenie gdy Kasia-Marian zagląda pod maskę Merca, a Jacek pod spód (stwierdza brak korka oleju) na obrazie w tych scenach jest nałożony trójkątny powtarzalny wzór - czyżby to był jakiś prymitywny filtr dla uzyskania efektów blików w charakterystyczne gwiazdki (blik na górze obręczy reflektora) ? Widziałem takie efektowe gwiazdki (flary) oświetlenia np. w starych teledyskach z TVP Katowice ale tego wzorca nie jakoś nie zauważałem.
W kwestii kto był Obywatelem Monte Christo obstawiam Bareję - scena w której spaceruje po złomowisku - postura jak i sposób poruszania identyczne jak u Krokodylowego na ulicy gdy spotkal się z Krashanem po odwołanym locie.
Pozdrawiam
Co to za trójkąty? I po co to wszystko ?
Ostatnio edytowany przez Piorun (31-05-2009 22:49:58)
Robiło się kiedyś takie numery. To filtr zakładany na obiektyw, szkło ma specjalne nacięcia.
A czemu konkretnie miało służyć zakładanie filtra na obiektyw? I czemu szkło miało specjalne nacięcia?
Brawa dla kolegi kredytmm za spostrzgawczość :) Tyle razy oglądałam i nie zauważyłam tych gwiazdek
Nic wiecej nie moge napisac poza tym, ze filtr mial za zadanie dawac efekt taki jak na filmie, badz w teledyskach. Kiedy swiatlo padalo na obiektyw, blikowal on i powstawal efekt "krzyzy"/"gwiazdek"...
Dlaczego operator zastosowal takie cos - nie wiadomo.
Filtr o nazwie "Star effects". Za zwyczaj takich filtrów używa się w nocy żeby światło dawało efekty gwiazdek.
W nocy nie powinno być widać tych nacięć. Takie efekty można zaobserwować na galach bokserskich kiedy nad ringiem światła są rozpraszane w takie gwiazdki.
Pewnie chodziło tu o to żeby chromy w mercu blikowały ale wyszło to słabo.
Dzięki za wyjaśnienia i o ile efekt z pszczołami był rzeczywiście zamierzony to w powyższym przypadku nie wiadomo czy był on celowy Być może jak to u Barei bywa był to jeden z wariantów i może rzeczywiście miał posłużyć blikowaniu merca. Jak znajdę trochę czasu to przyjrzę się innym scenom z mercem może znajdę podobne gwiazdki
To wygląda na odcisk podeszwy buta. Miałem takie trampki z takim wzorem. Może ktoś podeptał taśmę :)
Filtr ten zastosowano jedynie w scenie o ktorej pisze kolega kredytmm.
Mysle, ze chodzilo o "zblikowanie" Merca, aby wydawal sie on "sliczny",, czyli piekna ruina podmalowana nowym lakierem... Takie qui pro quo dla wzmocnienia efektu :)
Ostatnio edytowany przez Kier.Prod.T.Garwanko (01-06-2009 19:14:01)
ziemiadokwiatów :
Dzięki za wyjaśnienia i o ile efekt z pszczołami był rzeczywiście zamierzony to w powyższym przypadku nie wiadomo czy był on celowy Być może jak to u Barei bywa był to jeden z wariantów i może rzeczywiście miał posłużyć blikowaniu merca. Jak znajdę trochę czasu to przyjrzę się innym scenom z mercem może znajdę podobne gwiazdki
Efekt z pszczołami ?
Rozumiem ze chodzi o te animowane.
Ostatnio edytowany przez YACEK (01-06-2009 20:43:45)
Bynajmniej :)
Wtedy tylko tak mogło to wyglądać. Inaczej nie dało by się zrobić tych pszczół.
w scenie gdy mercedes jest holowany przez fiata jest ujęcie na koło merca potem na taxi i znowu na merca w tym ujęciu można zauważyć że to nie marian siedzi w mercedesie tylko ktoś inny : brunet, brak czapki, biała koszula, brak okularów i ciemna kamizelka
Prawdopodobnie jest to Marcin Sznajder odpowiedzialny za odpadanie kół w mercu.
Kto zgadnie, co trzyma rezyser Barewicz pod pacha?
Czyżby oryginalny scenopis Zmienników???
Brawo! Wygrales kanapke z dzemem, do odbioru u mnie :-)
A gdzie jest napisane że to rzeczywiście to o czym piszecie? To coś nie jest podpisane i równie dobrze może być księgą wydatków związanych
z kręceniem serialu..
Komu jak komu ale kierownikowi można wierzyć, w końcu stoi obok Barewicza.
No!
YACEK :
Komu jak komu ale kierownikowi można wierzyć, w końcu stoi obok Barewicza.
No ale Barewiczowi już nie
Scenopis wystepuje tez w innych scenach, min w tej w ktorej rekwizytor mowi: "Cholera, woda wyciekla...", wtedy jest on dobrze widoczny :)
Ostatnio edytowany przez Kier.Prod.T.Garwanko (05-06-2009 20:06:31)
Nie można było tak od razu?
Dziękuje za fotę i mam pytanko - jak Ci się udało dotrzeć do tego cudeńka?
Widzę, że Kierowniku rzeczy niemożliwe załatwiasz od ręki:)