Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
O tym jeszcze nie mówiliśmy, a to chyba bardzo ważne. Czy ktoś wie, które sceny zostały wycięte z serialu i przez to nigdy nie mielismy ich okazji zobaczyć. Piszcie.
Sorry ze nie odpowiem na twoje pytanie ale oprocz scen ktore zostaly usuniete, takze warto wspomniec o cenzurze w dzwieku. Nietylko w zmiennikach ale i w innych kultowych komediach Bareji slychac dogrywany dzwiek i po mimice aktorow mozna stwierdzic ze mowili co innego. Chyba ze to byl blad w montazu ale gdzies czytalem i ze w dzwieku byla cenzurka, wiec jestem bardzo ciekaw jak film wygladalby w orginale :]
Faktycznie kilku scen, dialogow nie moglo byc w pierwszej emisji, ale niestety choc ogladalem ja to nie pamietam i porownac nie moge. Przykladowo dzisiejszy odcinek "Podroz sentymentalna" i rozmowa z czlowiekiem nad brzegiem rzeki, ktory mowil, o generale Sikorskim i o tym jak "ich" (znaczy oczywiscie ruskich) przepedzil i o tym, ze o nim w szkolach nie ucza. Chyba tego cenzura by nie przepuscila.
Cenzura dzwieku w "Alternatywach" jest dosc zauważalna.
Oj, myślę, że to nie tak. Pierwsza emisja serialu "Zmiennicy" przypadła na koniec lat '80-tych, czyli okres schyłkowy socjalizmu nad Wisłą. Przykład, który Max podał powyżej nie jest najlepszy, ponieważ nasza "przyjaź" z "wielkim bratem" nie była w tym okresie już taka jak dawniej. Myślę, że ten fragment spokojnie mógłby przejść przed okiem cenzury.
Jeśli w ogóle cenzura jako tako ingerowała w ten serial - bowiem słyszałem też takie opinie, że w związku, iż było to już ostatnie dzieło Mistrza Bareji, to cenzura potraktowała go wyjątkowo lekko - to dotyczyła raczej sfery społeczno-obyczajowej... jak choćby tzw. sytuacje kolejkowe.
Z tego co napisał pan Maciej Łuczak w książce "Miś czyli rzecz o Stanisławie Barei" wynikałoby, że po śmierci Reżysera cenzura odstąpiła od jakiejkolwiek ingerencji w "Zmienników", choć wcześniej serial miał z nią niemałe kłopoty. Jedynie podczas pierwszej emisji wycięto epizod z samolotem zrzucającym paliwo.
No właśnie ile mogła wyciąć cenzura trzeba się pewnie zapytać serialowych bohaterów (głównych i tych co grali raz i kilka razy oni to wiedzą) na jakiś spotkaniach,czatach czy przy innej okazji
Scena z samolotem zrzucającym paliwo została wycięta tylko dlatego, że tuż przed emisją serialu, na Kabatach w Warszawie rozbił się samolot pasażerski. Pokazywanie powyższej sceny, byłoby po prostu niezręczne. Ale później, zdaje się wrócono do tego epizodu.
Ładnych parę lat temu, tuż przed kolejną emisją serialu, gościem w studiu był M.Hryniewicz i mówił wtedy, że jedyna sceną usuniętą była własnie wspomniana scena z samolotem.
KM napisał(a):
> Scena z samolotem zrzucającym paliwo została wycięta tylko
> dlatego, że tuż przed emisją serialu, na Kabatach w Warszawie
> rozbił się samolot pasażerski. Pokazywanie powyższej sceny,
> byłoby po prostu niezręczne. Ale później, zdaje się wrócono do
> tego epizodu.
Opisaliśmy to dokładniej w informacjach o filmie.
Pozdrawiam
Mi się wydaje, że jak pierwszy raz ten serial był emitowany, to sceną finałową była scena holowania pracowników spółdzielni "Bory Tucholskie" przez ciągnik. Nie pamiętam, że była pokazana scena z Kasią w domu, gdzie rodzice jej podsumowywują pomysł roboty w WPT i sceny Kraszana z Krokodylowym oraz z reporterami w Bankoku. Może mi się myli, ale nie jestem pewien. Pozdrawiam
Raczej musisz źle pamiętać. Wszystkie źródła podają, że wycięty był tylko samolotowy fragment odcinka 5, a poza tym trudno znaleźć powód, dla którego akurat te dwie końcowe sceny z 3 odcinka miały być wycinane. ;) Mało tego - o ile scena u Kasi w domu niczego nie wnosi do akcji filmu (podobnie zresztą, jak te wycięte samolotowe epizody), o tyle późniejsza scena w Bangkoku jest kluczowa i być zawsze musiała.
W V odcinku serialu w którym cenzura wycięła scenę z zrzutem paliwa na las, (tłumacząc się pamięciom ofiar katastrofy samolotu Kościuszko w lesie kabacki), jest sytuacja gdy koło toczy się po lotnisku i wpada na pracownika. W tym właśnie momencie w głębi widać jeden z samolotów IŁ-62, niestety na mojej kopi nie mogę rozpoznać z cała pewnością jaki to samolot. Jednak na kadłubie w przedniej części samolotu widać portret przypominający postać T. Kościuszko. Jeżeli by tak, to byłby właśnie ten samolot który w rok od kręcenia serialu rozbił się na Kabatach.
Może ktoś ma lepszą kopię i dokładnie sprawdzi który z Iłów-62 stoi na Okęciu w tej właśnie scenie. Ciarki mnie przechodzą jeżeli to właśnie Kościuszko.
Marlon :
W V odcinku serialu w którym cenzura wycięła scenę z zrzutem paliwa na las, (tłumacząc się pamięciom ofiar katastrofy samolotu Kościuszko w lesie kabacki), jest sytuacja gdy koło toczy się po lotnisku i wpada na pracownika. W tym właśnie momencie w głębi widać jeden z samolotów IŁ-62, niestety na mojej kopi nie mogę rozpoznać z cała pewnością jaki to samolot. Jednak na kadłubie w przedniej części samolotu widać portret przypominający postać T. Kościuszko. Jeżeli by tak, to byłby właśnie ten samolot który w rok od kręcenia serialu rozbił się na Kabatach.
Może ktoś ma lepszą kopię i dokładnie sprawdzi który z Iłów-62 stoi na Okęciu w tej właśnie scenie. Ciarki mnie przechodzą jeżeli to właśnie Kościuszko.
Witaj! Osobiście interesuję się samolotami pasażerskimi rosyjskiej produkcji. Też niejednokrotnie oglądałem w Zmiennikach sceny kręcone na Okęciu. Na zdjęciach widać samoloty IŁ 62M w barwach lotu, jednak dokładne rozpoznanie jaki to jest samolot jest niezwykle trudne, może wręcz niemożliwe. Zobacz to zdjęcie Kościuszki, zrobione krótko przed katastrofą! 18 Kwietnia 1987 roku.
Ostatnio edytowany przez Piorun (01-07-2009 20:03:24)
Dzięki Piorun. Ponoć scena nauki jazdy Mariana gdy potrąca on babkę z bańką mleka ma jakiś związek z cenzurą. Ruchy jego ust nie współgrają z tym co słychać w rzeczywistości. Ale może wynikać to też z czego innego. Wiem też od człowieka który pracował przy produkcji tego serialu że istniały przynajmniej dwie wersje list dialogowych i w TVP znajduje się ta po obróbce cenzora.
Ostatnio edytowany przez ziemiadokwiatów (01-07-2009 20:21:08)
Kiedyś to bez cenzury ani rusz!
Cenzura nie czytała list dialogowych ani scenariusza. Cenzurowano tylko gotowe filmy.
Ostatnio edytowany przez YACEK (01-07-2009 21:37:35)
ziemiadokwiatów :
Dzięki Piorun. Ponoć scena nauki jazdy Mariana gdy potrąca on babkę z bańką mleka ma jakiś związek z cenzurą. Ruchy jego ust nie współgrają z tym co słychać w rzeczywistości. Ale może wynikać to też z czego innego. Wiem też od człowieka który pracował przy produkcji tego serialu że istniały przynajmniej dwie wersje list dialogowych i w TVP znajduje się ta po obróbce cenzora.
W scenopisie nie bylo nic oprocz "Ziemia do kwiatow", tak wiec reszta byla inwencja Szytenchelma.
Piorun :
Kiedyś to bez cenzury ani rusz!
Wszystko musiało przejść przez GUKPPiW
Piorun :
Marlon :
Może ktoś ma lepszą kopię i dokładnie sprawdzi który z Iłów-62 stoi na Okęciu w tej właśnie scenie. Ciarki mnie przechodzą jeżeli to właśnie Kościuszko.Witaj! Osobiście interesuję się samolotami pasażerskimi rosyjskiej produkcji. Też niejednokrotnie oglądałem w Zmiennikach sceny kręcone na Okęciu. Na zdjęciach widać samoloty IŁ 62M w barwach lotu, jednak dokładne rozpoznanie jaki to jest samolot jest niezwykle trudne, może wręcz niemożliwe. Zobacz to zdjęcie Kościuszki, zrobione krótko przed katastrofą! 18 Kwietnia 1987 roku.
http://cdn-www.airliners.net/aviation-p … 033235.jpg
Witaj. Jak to możliwe jeżeli Kościuszko rozbił się 9 kwietnia 1987 roku.
Nie 9 kwietnia tylko 9 maja 1987 roku kolego Marlon
W "07 zgłoś się" też występowały te Iły. Każdy z nich miał portret swojego patrona na kadłubie.
Ostatnio edytowany przez YACEK (02-07-2009 21:31:52)
Ceglarek :
Nie 9 kwietnia tylko 9 maja 1987 roku kolego Marlon
Kolega Ceglarek ma absolutną racje.
YACEK :
W "07 zgłoś się" też występowały te Iły. Każdy z nich miał portret swojego patrona na kadłubie.
Zgadza się. Pisałem już gdzieś o tym na Naszym forum.
Fajnie że inni ludzie tez interesuja się tym serialem jak ja :)
`Może troche nie na temat ale tu akurat porzucił mnie los... :)