Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
W duzym skrocie, jak radio odbiorcy jest odpowiednio zaprogramowane to odblokuje glosnik tylko wtedy, jak zdekoduje przypisana mu "melodyjke".
A tą melodyjkę słychać wyraźnie w odcinku safari gdy Jacek mówi że trafił się pilny kurs do Krakowa.Ja mam dwie anteny na szybę jedna identyko jak w zmiennikach, druga trochę nowsza nie ma znaczka unitra ma krótki bat ale przerobię ją (zrobię długi bat) i będę kupował 3 antenę.W przyszłości mam zamiar robić takie anteny i różne gadżety do starych aut.Anten nie sprzedaję.
czy ktoś ma linka do instrukcji do Unitry radmor 3041 ??
albo na ile voltow ona dziala i jak sie wczepić w te cztery bolce ??
bo mam taką unitrę
Proszę o pomoc
i właściwie co z taką unitrą można robić ??
Nie taki. Tamte miały dziewięć klawiszy do zmiany kanałów. Wyglądały jak ten z foto (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6e9 … 32d46.html), tyle że wersje przewoźne miały oddzielny głośnik i wysokość radia kończy się tam, gdzie w tym zaczynają się dziury od głośnika. Do tego wszystkiego była nieco mniejsza skrzynia - blok selektywnego wywołania (melodyjka którą słychać na filmie). Mikrofonów było kilka. Niektórzy mieli połowy studyjnego stereofonicznego TONSIL'a ;) przycisk nadawania bardzo często znajdował się na dźwigni zmiany biegów, albo na kierownicy. A to dlatego, że pewnego dnia taksówkarze jednak zastanowili się "bez pasażerów nie będziemy mieli co jeść"... No i ludzie przekonali się do taxi, więc zaczęła sie walka o obywateli... Stąd przycisk musiał być w takim miejscu, żeby kierowca mógł błyskawicznie wysłać swoja "melodyjkę" do centrali, tym samym przyjmując zlecenie na kurs.
Później nastała era nowoczesnych radmorów, ale te już ze Zmiennikami nic wspólnego nie miały ;)
Ostatnio edytowany przez yes2mike (09-10-2009 12:32:02)
aha jakbyś miał takiego na zbyciu albo wiedział kto ma to daj znać
Ach ta wspaniała Unitra... aż się łezka w oku kręci.
http://pl.wikipedia.org/wiki/UNITRA
Na allegro niedawno był taki ZEW. I to za jakieś grosze (chyba 20zł). Niestety nie pamiętam tytułu aukcji i nawet w zakończonych go nie znalazłem :/