Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Witam serdecznie
Jestem zupełnie nowym użytkownikiem tego forum, dlatego też może nie powinienem swojej znajomości z wami zaczynać od takiego tematu pozwólcie jednak, że zacznę od początku i wszystko wytłumaczę:)
Otóż jestem osobą, która tak mocno wsiąkła w grunt starej motoryzacji że już nie umie bez tego żyć. Wszystko zaczęło się od dziadkowej Zastavy 1100 p a obecnie posiadam już wiele innych pojazdów rodem z PRL'u.
Na to forum natrafiłem gdyż w ciągu ostatnich miesięcy drogą kupna - sprzedaży nabyłem fiata 125P z 83 roku - kolor pomarańczowy. Już kilka lat temu chciałem zamienić moja Zosię na TAXI, ale pomysł upadł z różnych powodów. Obecnie jednak nastąpiła reaktywacja tej idei. Zacząłem grzebać w necie nt. pojazdów żywcem wziętych z lat PRL'owskich a służących społeczeństwu jako TAXI. Szukałem głównie wzorów oznaczeń, malowań, kształtów kogutów itp. itd.
Kiedy trafiłem na to forum byłem w pełni szczęścia gdyż myślałem ze znajdę coś, co naprawdę zaspokoi mój olbrzymi głód wiedzy, jaka będzie mi niezbędna do stworzenia takiego pojazdu. Poza dwoma tematami - dot. systemów komunikacji - czyt. Radmor oraz tematu z lampkami i ich oznaczeń nie natrafiłem na nic ciekawego.
Wiem że od razu powiecie że to jest forum dla miłośników serialu Zmiennicy, ale być może można by z tego stworzyć niezłą bazę dla miłośników ogólnie rozumianej TAXI'mani.
Tak naprawdę nie natrafiłem na żadną relacje z tego jak wyglądają wasze odnowione lub zrekonstruowane auta - no może poza jednym szarym fiatem kolegi zmiennik_bp. Tu od razu wielka prośba do kolegi zmiennik_bp - załóż swój osobny wątek w temacie samochody i pokaż co masz, jakie auto, jakie nadruki, jakie urządzenia, gdzie i jak to zamontowałeś itp. itd.
Brakuje mi tu działu, w którym znajda się tematu typu - Koguty i cała bateria fotek, jakie były rodzaje kogutów lub jakimi sami dysponujecie; tematu radiostacje,; tematu poltaxy, tematu naklejki i wielu wielu innych itp.
Brakuje tu porządku, ładu i składu. W temacie samochody piszecie o wszystkim i niczym, To samo każdy inny dział. Przydałoby się to jakoś posegregować.
Brakuje zdecydowanie zdjęć. Wklejanie linków do fotek to kiepski pomysł, bo często gęsto nie można ich załączyć:)
Osobiście nie będę robił auta na WPT 1313, ale chciałem dzięki waszej wiedzy odtworzyć pojazd w niemal 100% identyczny z tymi, jakie jeździły po naszych drogach w tamtych latach.
Na sam koniec dodam ze powala mnie wiedza YACEK'a oraz dysortografia większości członków. Ludzie tu jest POLSKA i piszemy po POLSKU.
Pozdrawiam
Zygiscott
Ostatnio edytowany przez zygiscott (28-12-2009 00:00:40)
O jej... no i wyszedłem na mądralę.
Najwięcej wiedzy dotyczącej taksówek z "PyRyLy" znajdziesz u starych taryfiarzy.
Konstrukcyjna krytyka
Czy aby przypadkiem nie chodziło ci o "krytykę konstruktywną"?
Krytyka może być konstruktywna, ale może być też konstrukcyjna, np. budowlana. Każdy może prawda krytykować...
Alez oczywiście ze chodziło o konstruktywna krytykę. Miało być mądrze a wyszło durnowato:) Sam nie wiem skąd mi ta konstrukcja sie tam wcisnęła :) Jakieś chochliki pewnie zadziałały żebym wyszedł na durnia:)
KONSTRUKTYWNA KRYTYKA - tak powinien brzmieć temat tego posta:)
A poza wpadką z tytułem czy ktokolwiek z was podziela mój pogląd??
Uparcie od kilku dni poszukuję zdjęć, info , czegokolwiek nt taksówek z czasów PRL'u. Nie chce mieć WPT 1313 bo jakos nie czuję klimatu tego nadruku. Chcialem stworzyć coś innego n takie coś, ale mam słabe foto . Może wy wiecie gdzie można wiecej takich fotek zdobyć ?? Będę wdzięczny za wszelką pomoc
Oo link do fotki : http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/z5 … big/10.jpg
Ostatnio edytowany przez zygiscott (28-12-2009 00:16:59)
no panowie... tym razem prawdziwa konstrukcyjna krytyka. czas popracować nad jakimś zabezpieczeniem antyspamowym, bo sie małe śmietnisko robi... wrogi element reakcyjny nam się rozpanoszył...