Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
A "cóś ci powiem" albo "żebrasz" jest gramatycznie?! On cały czas mówi slangiem, a "wszystko robi" ma znaczyć "wszyscy robią". Dobra, poddaję się... Nie sądziłem, że to może być takie trudne do zrozumienia. :) Może to kwestia osłuchania. Znam niejedną osobę, która tak mówi, i może dlatego nigdy nie miałem wątpliwości co do tego, co mówi Zamachowski.
Jest gramatycznie jeżeli domniemamy że po "Ja..." zmienia podmiot i wraca tym samym do rodziców więc wówczas po kropkach będzie "no widzisz, normalnie, wszystko robi (w domyśle ojciec....)
Ja też moim koślawych uchem słyszę ROBI:
http://www.youtube.com/watch?v=r3adLdxf … page#t=70s
A ja pierwszy raz słysze, że to mogło być coś innego. Może niech każdy słyszy jak mu wygodniej, skoro i tak i tak jest dobrze.
Linku nie mogę otworzyć, bo TVP uważa, że na terenie mojego kraju nie można tego odtwarzać.
Jeszcze lepsza teoria. :)))))))
Z mojej strony też bym był bardziej za "robi".
No Phinek, teraz już lepiej kombinujesz. :) No przecież o to właśnie chodzi, że on tak naprawdę guzik robi, i kiedy w swojej wypowiedzi doszedł do "ja", to miał świadomość, że się zagalopował. I nie ośmielił się powiedzieć "ja robię".
Wczoraj oglądałem pierwszy odcinek i pamiętam!
Tam było ROBI, a NIE ROBIĘ !!!
JEŚLI KTOŚ NIE WIERZY (0:21-0:23) :
http://www.youtube.com/watch?v=yocKek4a … re=related
Ostatnio edytowany przez dawdzio (10-11-2012 21:35:58)
Czy moglbym prosic o dostep do tych list dialogowych? Chcialbym je wykorzystac do zrobienia timingów (napisy dla nieslyszacych lub do pomocy w tlumaczeniu na inne jezyki). Podobne zrobilem juz dla Alternatyw 4 (do wgladu na napisy24.pl).
Zaczalem spisywac wersje angielska napisow (z tvpolonia) - rezultaty na napisy24.pl gdyby ktos byl zainteresowany.
Jesli udostepnicie mi liste dialogowa polska to na ich podstawie bede robil wersje polska napisow.
Dzieki.
Zrzucilem polskie napisy dla nieslyszacych z kilku odcinkow emitowanych obecnie na tvp historia i niestety, ale ktos tak spartolil robote przy tworzeniu ich (a moze celowo tak postapiono), wszystkie wypowiedzi sa na opak - nie ma doslownie, slowo w slowo, jak to powinno wygladac, tylko kazda kwestia to jakas wariacja. Qpa straszna.
Chętnie przyjąłbym te napisy, jeśli udostępnisz.
Obecnie trwa emisja serialu w publicznej (kultura i historia) i napisy juz sa lepsze - bardziej dopracowane i pokrywaja sie z wypowiedziami bohaterow. Zrzucam wszystkie i bede je przegladal i korygowal. Jak beda dostepne odcinki to dam znac.
Ostatnio edytowany przez polkiu (26-01-2020 14:30:41)
Zauwazylem ze na cyfrowa.tvp.pl od jakiegos czasu sa juz dostepne odcinki po rekonstrukcji cyfrowej, a od niedawna sa rowniez napisy! - za pomoca odpowiednich skryptow mozna je sobie pobrac. Super sprawa.