Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
R ? na moje oko B jest be
Tak BTW:
Ktos kiedys powiedzial, ze rowniez czarny Mercedes Gonschorka nalezal do Barei. Z tego na ile sie orientuje to tak nie bylo, on mial tylko skrzydlaka.
Tak, miał skrzydlaka z tego co wiadomo, rozbił go i poświęcił sępom na pożarcie w Zmiennikach.
No i teraz mi wpadło do głowy - można by dopytać pana Hryniewicza czy pamięta jakim to modelem mercedesa podjechał Bareja w tej anegdocie co opowiadał - to było przed tym tekstem o cipach i penisach w lodówce. To wiele by wyjaśniło.
ja słyszałem od pani Błaszczyk w tv kiedyś ze Bareja był fanem mercedesów i miał nie tylko tą 111...
Swoją drogą to za komuny sporo płacili w filmie. Z tego co słyszałem sporo aktorów za większą rolę mogło sobie pozwolić na mercedesa - co nawet teraz jest trudne. Nowicki za pierwszą poważną rolę kupił merca. Bareja jak widać rozbijał się całą flotą mercedesów. I nie mówcie mi że gówniane to były czasy ;)
Olbrychski już później miał topową 124 - 500E ale zaraz mu skradli - no to już były gówniane czasy.
A co ciekawsze - jak opowiadał w którymś wywiadzie Bogusław Linda - bywało, że za epizody płacili więcej niż za główne role.
Nie do konca sie zgodze z tym, ze w filmie zarabialo sie tyle ile sie wam wydaje. M.H. powiedzial, ze za 1/4 honorarium za Zmiennikow kupil pralke automatyczna [!]
Ja nie wiem ile mi się wydaje, ale ciekawe jest to z rolami epizodycznymi :)
Producencie - bo to jednak serial i nie oszukujmy sie pan Hryniewicz nie był przed tym jakąś mega gwiazdą.
Ponadto po 1985 system zaczął się sypać i nie było takich funduszy.
Gdyby to było w latach 70-tych to za następną rolę na fali popularności żytkiewiczowskiej na pewno kupiłby merca, może nawet diesel :D
.
Nie do konca sie zgodze z tym, ze w filmie zarabialo sie tyle ile sie wam wydaje. M.H. powiedzial, ze za 1/4 honorarium za Zmiennikow kupil pralke automatyczna [!]
Pralki były wówczas bardzo drogie.
Gdyby to było w latach 70-tych to za następną rolę na fali popularności żytkiewiczowskiej na pewno kupiłby merca, może nawet diesel :D
Chyba od Barewicza. Poza tym Hryniewicz nie miał już chyba do końca PRL większych ról po Zmiennikach (choć ta w Czarodzieju z Harlemu chyba była dość duża)
Rola w Czarodzieju raczej minimalna - w ogóle go z tego filmu nie pamiętam a pamietam sporo - Monczkę co jeżdził porshe, ojca Renaty z Labiryntu co grał prezesa klubu, Piotra Skargę itp.
Jak wspomniałem pod koniec PRL był totalny zastój i brak funduszy, co odczuwał już Bareja przecież kręcąc Zmienników. Dobrze płacili i świetny sprzęt mieli za Gierka.
Ja pamiętam, jak go opieprzali za ciągłe awarie Wołgi, a potem, gdy wziął w końcu cały bagażnik zapasowych części, nie starczyło miejsca na kanister z benzyną i musieli pchać ją w deszcz
Jordan :
Pycha pychą, ale ktoś kto miałby trochę oleju w głowie skumałby, że nagrodą nie może być 20 letni merc.
"Mercedes ?, może nawer diesel !" :)
No właśnie asystent producenta mówi :
"Może diesel? Dwieś-cie oosiemdziesią-t Deee"
No właśnie był taki model 280D?I czy istotnie diesel?
już wspominałem ze diesele w tamtym mercedesie nie były montowane, w jego uboższej wersji (W110) były silniki 190D, natomiast w tamtych czasach znane już były modele 115 i 123 gdzie była cała gama diesli do wyboru (200D, 220D, 240D, 300D) ale co ciekawe w kazdym z tych modeli (W111, W115, W123) były montowane silniki 280 ale benzynowe (dwieście osiemdziesiat Eeee) a scenka ogólnie jest niezła...
Czy mercedes na poniższym zdjęciu:
http://www.alternatywy4.net/imgi,Gaz.html
to ten sam model co "prezent" Barewicza?
ps. ciekawy "statysta" z prawej strony kadru :)
To nie ten sam model.
Barewiczowy Barejowy był W111 a na zdjęciu jest bodajże W110
Ostatnio edytowany przez YACEK (29-08-2010 21:03:06)
Ja się mogę pochwalić , że widziałem identycznego ( oprócz lakieru ) w sklepie w jakieś małej książce o Oldtimerach.
Miał właśnie oznaczenie W111 230 S .
W mojej maleńkiej mieścinie stoi taki skrzydlak chyba 220 S ale nie jestem pewien bo póki co tylko przejeżdżam obok niego jak znajdzie sie okazja to zrobie zdjęcia :)
A to właśnie mercedes z " Czterdziestolatka " : http://www.imcdb.org/i078911.jpg .